Direct naar artikelinhoud

AA Gent redt terugmatch na spektakelstuk

Het zal toch niet zijn dat AA Gent over drie weken in Wolfsburg met 0-2 of 1-3 gaat winnen? Neen, de Buffalo's maakten in eigen huis meer dan een uur te veel grove fouten opdat iemand zou geloven in zo'n miraculeus scenario. Het krediet dat Gent de voorbije maanden opbouwde, maakt evenwel dat het vandaag veeleer respect krijgt dan striemende kritiek.

Onbekend is onbemind. VfL Wolfsburg was weliswaar niet de meest sexy tegenstander, "maar zo kan AA Gent wel de kwartfinale van de Champions League bereiken", hoorde je hier en daar na de lottrekking. Coach Hein Vanhaezebrouck wist beter: "De zwaarste brok waar we tot dusver tegen speelden". Vanhaezebrouck zag maar één uitweg: elke speler zou zijn allerbeste niveau moeten halen.

Zeer snel bleek zoiets ijdele hoop. Het inspelen en het aannemen - het abc nochtans van het voetbal - was voor veel jongens gisteravond te moeilijk. AA Gent had het lastig om van achteruit op te bouwen, deels omdat de bezoekers goed en hoog druk zetten, maar ook omdat zowel Foket, Nielsen als Mitrovic slordig waren aan de bal.

Wet van de sterkste

De thuisploeg kon nauwelijks opschuiven, en als dat tóch eens gebeurde - na een halfuur, zo ongeveer - werden veelal foute keuzes gemaakt. Vanhaezebrouck wist niet wat hij zag en uitte zijn frustraties. Voetbal is vaak een kwestie van timing. AA Gent zit duidelijk niet in zijn beste periode, niet collectief en niet individueel. Dat was al te zien in beide duels tegen Club Brugge, en afgelopen vrijdag tegen Moeskroen.

Kums en Dejaegere waren enigszins op Champions League-niveau, maar dat is te weinig eenmaal je in februari bent. Milicevic, Neto en Simon deelden in de malaise van hun collega's achterin.

De Buffalo's waren al eens goed weggekomen toen Mitrovic een laterale voorzet van Arnold richting Kruse bijna in eigen doel devieerde en Sels moest aan de bak bij een poging van diezelfde Kruse. Uitstel van executie. Foket liet zich voor de dug-out kinderlijk in de wind zetten door Draxler, die zette een combinatie op met Vierinha, en besloot toen meesterlijk in de verste hoek (0-1). Julian Draxler, de vervanger van Kevin De Bruyne, kostprijs 35 miljoen euro, is een klasbak die het hele repertoire onder de knie heeft: loopvermogen, techniek, IQ. Dat zou die jongen later in de wedstrijd nog eens bewijzen, toen hij oog in oog met Sels het leer lekker stiftte (0-2). De rest van het verhaal, c'est pour l'histoire (2-3). De wet van de sterkste.

AA Gent zal behoudens een voetbalmirakel de kwartfinale niet halen. Dat is geen schande. De anticlimax van gisteravond zet nog maar eens in de verf wat de Buffalo's het afgelopen jaar hebben neergezet. Een ploeg en een trainer die in de zomer van 2014 aan het avontuur begonnen en daarbij op veel scepsis botsten. Vanhaezebrouck, dat was die trainer die altijd alles beter wist, en zijn leerlingen waren nagenoeg allemaal spelers zonder naam en verleden - op Sven Kums na, misschien.

Dat beeld hebben zij verbrijzeld. AA Gent is Mister Congeniality geworden in Belgische voetballand. Prijsbeest. En later het verrassend mooie eendje op het kampioenenbal.

Met al dat opgebouwde krediet verdient de landskampioen het niet om vanochtend onder het mes te liggen. AA Gent moet de kans krijgen om zijn donkere februarimaand de komende tijd recht te zetten.

Respijt

Dat kan het gelukkig doen met Mbark Boussoufa in de rangen. Voorzitter Ivan De Witte vindt stagnatie achteruitgang. De ervaring, de persoonlijkheid en het leiderschap van Boussoufa moeten de kleedkamer helpen de recente reeks ontgoochelingen te boven te komen.

Gisteravond lijkt definitief een punt gezet achter de droom waarin AA Gent al die maanden leefde. Een nieuw hoofdstuk begint, de zoektocht naar de verlenging van de titel.

Het weliswaar zinderende slot van deze wedstrijd, met doelpunten van Kums en Coulibaly, en het aandoenlijke enthousiasme maakten dat de Ghelamco Arena met dezelfde teneur huiswaarts keerde als uw sportkrant. Respijt voor de Buffalo's.

Een 2-3-achterstand in Wolfsburg ophalen, dat wordt hoe dan ook een heel lastige klus op 8 maart. Voor wie daaraan mocht twijfelen, zijn we even in de geschiedenisboeken gedoken. Sinds het ontstaan van de Europese bekercompetities in 1955 gebeurde het 98 keer dat een club na zo'n verliesmatch de return moest aanvatten. In drie gevallen werd de situatie rechtgezet. Procentueel komt dat neer op 3,1 procent kans voor AA Gent.