Direct naar artikelinhoud

'Te weinig Belgische artiesten op Rock Werchter'

Van de tachtig bands die op Rock Werchter spelen, zijn er amper vijf Belgisch. Een historisch dieptepunt, vindt zanger Stijn Meuris, en een gevolg van de deals die het festival moet sluiten om grote namen te kunnen programmeren. Managers van andere Belgische muzikanten stellen het minder scherp.

"Fidlar iemand? Jessie Ware? The Bots...? Charles Bradley and his fuckin' Extraordinaires...? Earl Sweatshirt? Leuke naam trouwens. Gary Clark Jr.? - om over Sr. nog te zwijgen." Stijn Meuris wond zich gisteren op Facebook op over het feit dat "buitenlandse bands die geen enkele artistiek-muzikale referentie vormen" de podia van Rock Werchter halen. Die bands staan er volgens de zanger namelijk alleen omdat ze behoren tot een zogeheten package deal. Zo'n deal houdt in dat een festival een grote band alleen kan boeken als het ook jonge veulens uit dezelfde stal een podium geeft.

"Uiteraard hebben de Britse en Amerikaanse agenten die topacts vertegenwoordigen een rechtstreekse lijn met Live Nation, de organisator van Rock Werchter. Daardoor zullen ook de namen van de kleinere bands die ze vertegenwoordigen sneller eens worden vermeld", reageert Maarten Quaghebeur van Rock'o Co, dat onder andere de Belgische band The Van Jetsvertegenwoordigt. "Het is dan nog aan elk festival om te beslissen wie ze programmeren. Jessie Ware en Charles Bradley zijn trouwens niet zo nieuw. Fidlar eigenlijk ook niet", aldus Quaghebeur.

Stevige drempel

Maar ook dat de Belgische festivalgangers ondertussen vertrouwd geraken met de muziek van de kleinere buitenlandse groepen is volgens Meuris niet toevallig. "Het is aan StuBru om tussen nu en straks de illusie te wekken dat het effectief interessante bands betreft. Sterker nog; u gaat dat nog geloven ook", schrijft hij.

"Een plek op Rock Werchter zet een groep natuurlijk in de schijnwerpers", antwoordt Quaghebeur. "Dat kan een aanleiding zijn om hun muziek ook vaker op de radio te draaien, maar ik hoop dat de kwaliteit toch nog altijd de bovenhand haalt."

Bij Studio Brussel verzekeren ze dan ook dat de radiozender en Rock Werchter volledig los van elkaar werken. "Ik heb zelfs geen idee waar mensen dit halen", stelt nethoofd Jan Van Biesen. "Studio Brussel doet zoveel om Belgisch talent te ondersteunen. Meer dan 20 procent van de platen die we draaien zijn Belgisch. Zo helpen we misschien zelfs Belgische bands aan een plekje op de zomerfestivals."

Op Rock Werchter zijn Balthazar, Netsky, Goose, SX en Dimitri Vegas & Like Mike deze keer toch de enige Belgen die mogen aantreden. Geen probleem, vindt Tom De Clercq van Keremos, dat onder andere Absynthe Minded en Compact Disk Dummies vertegenwoordigt. Belgische artiesten mogen volgens hem niet te snel verwachten dat ze een plekje op een podium van Rock Werchter krijgen. "Er moet toch een stevige drempel zijn voor je daar kunt spelen. Rock Werchter is tenslotte een groot festival, dat een groot - ook buitenlands - publiek aantrekt."

Dat Belgische muzikanten een goede nieuwe plaat uitbrengen, is naar zijn mening dus niet voldoende reden om een podiumplaats op Rock Werchter te willen. "Een artiest moet altijd bewijzen hij het met die nieuwe plaat opnieuw waard is om er te staan. Dat hoeft niet altijd te worden gemeten in verkoopcijfers, ook hoeveel mensen een plaat bereikt kan aantonen hoe goed ze is."

Volgens De Clercq is het bovendien te vroeg om te stellen dat het een trend is dat maar een klein aantal Belgische bands op Rock Werchter mag spelen. "Veel grote Belgische artiesten brengen volgend jaar een nieuwe plaat uit. Wie weet treden zij daarna wel op in Werchter." Rock Werchter-organisator Live Nation wilde niet reageren.