Direct naar artikelinhoud

Dury: 'Lille belde in februari al'

Van trainer bij derdeprovincialer Beveren-Leie tot kandidaat bij de Franse topclub Lille OSC. Het is voor Francky Dury een sprong van exact 30 jaar. De 55-jarige succescoach van Zulte Waregem was gisteravond laat nog altijd in de running voor het stoeltje in de dug-out bij Lille. 'Stel je voor, ik in een club met een budget zo groot als dat van Club Brugge en Anderlecht samen.' Maar Dury blijft ook nuchter: 'Als het 'non' is, dan blijf ik een gelukkige coach bij Essevee.'

Dat de Franse eersteklasser Lille OSC bij Francky Dury is komen aankloppen als opvolger van de naar AS Roma vertrokken Rudi Garcia strekt de Trainer van het Jaar zó tot eer, dat zelfs de grijsgrauwe Belgische hemel hem niet uit zijn hum kan brengen. "Ik voel me enorm ontspannen", bekent Dury. "Aan de ene kant ben ik blij dat een club als Lille aan mij denkt en dat ik in de weegschaal lig met een topcoach uit Frankrijk (René Girard, red.) en uit Zwitserland (Lucien Favre, red.). Aan de andere kant weet ik ook dat als het antwoord uit Frankrijk straks negatief is, ik hier bij Zulte Waregem nog altijd een mooi project heb liggen. Die gedachte geeft me rust."

Hoe hoog schat u uw kansen in bij Lille?

Francky Dury: "Eén à twee procent?" (grijnst)

Zo laag? In een poll van L'Équipe krijgt u 20 procent van de stemmen.

"Echt waar? Dat is mooi. Maar tussen die twee andere kandidaten blijf ik 'le petit Belge', hé. Nu, ik kreeg deze voormiddag nog telefoon van de club en ze lieten me weten dat ik nog altijd kans maak. Ze nemen mijn kandidatuur dus echt wel serieus. Dat is al heel wat. En let op: allemaal zonder makelaar. Ik ben niet zelf gaan solliciteren en ik heb nooit gepolst via externe personen. Lille is bij mij terechtgekomen omdat ze dat zelf wilden. Daar ben ik uiteindelijk nog het meest trots op. Ik kreeg vandaag alleszins te horen dat ze zeer onder de indruk waren van mijn presentatie dinsdag."

Hoe gaat dat in zijn werk, zo'n sollicitatie bij Lille?

"Heel gewoontjes. Ik kwam rond halfvijf 's middags aan op het kantoor in Parijs waar we hadden afgesproken en heb daar mijn uitleg gedaan tegenover de voorzitter, de manager en de sportief directeur. Ik vertelde hen hoe ik bij Zulte Waregem te werk ben gegaan het voorbije seizoen en hoe ik over voetbal denk. Zonder veel zenuwen, gewoon zoals ik hier nu tegenover jou zit. Ik kende die mensen dan ook al een beetje. Of beter: zij kenden mij al."

Hoezo?

"In februari kreeg ik al een telefoontje van de club. Ze lieten me weten dat ze de prestaties van Zulte Waregem van nabij volgden en dat ze onder de indruk waren. Sindsdien heb ik regelmatig contact gehad met Lille, maar ik heb daar met de buitenwereld nooit over gepraat omdat er nooit een concreet aanbod was. Ook na dinsdag was ik niet van plan om daarover te communiceren. Maar toen het nieuws in Frankrijk plots opdook, moest ik de club wel op de hoogte brengen."

Hoe reageerde CEO Patrick Decuyper?

"Goed. Hij wil me natuurlijk liever bij Zulte Waregem houden, maar hij weet ook dat iedereen mijn contract kan afkopen. Ik ben heel gelukkig bij Essevee, maar tegelijk ben ik ook iemand met ambitie. En als een club als Lille komt aankloppen, dan ga ik luisteren. Dat is logisch."

Alleen al het nieuwe stadion van Lille moet u doen watertanden, niet?

(enthousiast) "Ik was er voor de laatste competitiematch en er zaten 55.000 supporters in de tribune. Ongelooflijk. De voorzitter vertelde me dat ze het zesde budget van Frankrijk hebben: 65 miljoen euro. Dat is evenveel als Club Brugge en Anderlecht gecombineerd. Als je daar coach kan worden, dan zou je gek moeten zijn om bij voorbaat nee te zeggen.

"Bovendien is Lille een club met een heldere visie. Daar hou ik van. Ze willen jeugd opleiden én volgend jaar Europees voetbal halen. Dat is een hele uitdaging, maar ik zou ze wel graag aangaan. Maar ach, hoor mij bezig. Het is bijlange nog zover niet."

Stel dat u er naast grijpt. Zit Zulte Waregem dan met een ongemotiveerde coach opgescheept?

(fel) "Ab-so-luut niet. Laat mij duidelijk zijn: ik zit nog altijd voor de volle 100 procent met mijn hoofd bij Zulte Waregem. Morgen (vandaag, red.) voer ik gesprekken met de spelers en begint onze voorbereiding."

Voor een seizoen dat u onmogelijk kan overtreffen. Toch?

"Overtreffen is inderdaad lastig, want dat zou betekenen dat we kampioen moeten worden, maar wie zegt dat we niet even goed kunnen presteren?"

Zonder Malanda, Delaplace en Hazard?

"U noemt inderdaad drie dossiers die heel moeilijk liggen en de kans is groot dat die spelers er volgend seizoen niet bij zijn, maar dan nog geloof ik dat we genoeg kwaliteit hebben om onze eer als vicekampioen te verdedigen. Want dat is wat ik deze ploeg uiteindelijk wil zien doen: ze moeten verdorie spelen als een vicekampioen. Dat zijn we aan onszelf verplicht. Bovendien gaan we ons wel versterken als we Malanda én Delaplace tegelijk verliezen."

Ondertussen onderhandelt Berrier met Waasland-Beveren.

"Ik betwijfel sterk of Berrier naar Waasland-Beveren zou gaan. Ik heb hem nog gesproken na het feest voor onze tweede plaats en ik heb hem duidelijk gezegd: 'Franck, er is geen enkele coach in België die zo hard in jou gelooft als ik.' Daarna heb ik hem stevig geknuffeld. Volgens mij weet Franck heel goed dat hij beter bij Essevee blijft."

Dan zit u nog altijd met een probleem: want Leye wil niet met hem samenspelen.

"Ik weet dat niet. Die zaken zijn gezegd op een heel vreemd moment. We zaten in goede play-offs en plots keerden zich een aantal scheidsrechterlijke beslissingen tegen ons. Dat zorgde voor frustratie en stress in de groep. Nu de rust is weergekeerd, ben ik ervan overtuigd dat ik Leye en Berrier opnieuw samen kan laten spelen. Als dat niet kan, dan kunnen we in augustus nog altijd een oplossing zoeken voor één van de twee. Maar dat incident is gesloten, laat dat duidelijk zijn."

Terwijl u op vakantie in Tenerife was, stond België een week op zijn kop door de 'stamnummersoap'. Hoe hebt u dat beleefd?

(zucht) "Ik wist niet goed wat me overkwam toen ik de eerste sms'en kreeg, maar ik ben wel meteen eerlijk geweest tegenover de pers. Patrick Decuyper is zondagavond na het afscheidsdiner met de ploeg 5 minuten bij mij gekomen om te zeggen dat hij een topclub zou opstarten in Antwerpen. Ik was compleet verrast. Toen ik later dan zag dat ook Oostende bij de soap betrokken was, schrok ik nog meer. Ik was van niks op de hoogte."

Hebt u Decuyper daarop aangesproken?

"Bij mijn terugkeer hebben we een open gesprek gehad, ja. Ik heb hem verteld dat ik het geen goed idee vond om zo'n combine met stamnummers op te zetten vlak na een superseizoen met Essevee. Dat je zoiets doet nadat je je ternauwernood gered hebt, oké. Maar toch niet als vicekampioen? Dat pikken de mensen niet. Let op, ik begrijp puur rationeel wel wat Patrick wou doen."