Direct naar artikelinhoud

Het grote geheim van Google: robots

Google pakt uit met futuristisch roboticanieuws. Na de pr-stunt met de drones van Amazon eerder deze week wil ook deze internetreus robots inzetten voor industriële productieprocessen.

Andy Rubin, de Google-ingenieur en roboticafanaat die Android op de kaart zette als 's werelds meest gebruikte besturingssysteem voor smartphones, staat nu aan het hoofd van een geheimzinnig roboticaproject, verklapte hij gisteren aan The New York Times.

De afgelopen maanden kocht het bedrijf in alle stilte zeven roboticabedrijven op om een nieuwe generatie robots te bouwen, meldt de krant. De Googlerobots zouden niet bedoeld zijn om te verkopen aan consumenten. Google mikt op de industrie, bijvoorbeeld voor de automatisering van bepaalde assemblageprocessen voor elektronica, die nu nog hoofdzakelijk met de hand gebeuren.

Drones

"Nog even en er vliegen overal drones rond om uw pakjes aan huis te leveren", klonk het eerder deze week bij Amazon. Dat een vliegende robot een pakje aflevert op uw terras, is nog niet voor morgen, maar dat het ook de Amerikaanse webwinkel menens is met robotica blijkt uit de overname van Kiva Systems.

Het door kostenbeheersing geobsedeerde Amazon investeerde vorig jaar niet minder dan 775 miljoen dollar in de robotfabrikant. Robots moeten het werk van de menselijke orderpickers, die bestellingen verzamelen, tot een minimum herleiden.

"Je ziet dezelfde tendens als dertig jaar geleden, toen robotica zijn intrede deed in de automobielsector", zegt Francis Rome, expert van het Vlaams Instituut voor de Logistiek. De volumes binnen de e-commerce, intussen uitgegroeid tot een volwaardige business, zijn nu zo groot geworden dat het rendeert om in dure technologie te investeren. De foutenmarge daalt, terwijl de productiviteit kan verhoogd worden."

"Beide bedrijven zijn gedreven door innovatie en het verkennen van nieuwe markten. Daarin maken ze gedurfde keuzes", aldus Jo Caudron, digitaal innovatie-expert. "Google is al lang niet meer de virtuele zoekmachine waar het bedrijf ooit groot mee werd. De tijd is gekomen dat bedrijven uit de virtuele wereld breken en de fysieke wereld binnendringen."

Na telefonie (Android), revolutionaire technologie (Google Glass), investeringen in gezondheidszorg (wellnessbedrijf Calico) richtte Google zich ook al op de windenergiemarkt en het bankwezen (Google Bank). En op de openbare weg. De robotgestuurde Google Driverless Car rijdt ondertussen rond in de Amerikaanse staten Nevada en Californië, en vindt weldra navolging door autofabrikanten Volvo en Tesla.

Vreemd genoeg zal de invasie van menselijke machines niet voor jobverlies zorgen, aldus robotica-ingenieur Bram Vanderborght van de Vrije Universiteit Brussel. "Door automatisatie worden bedrijven concurrentiëler. In plaats van concurrenten worden robots hoe langer hoe meer onze assistenten. De toenemende vraag ernaar zal net zorgen voor meer jobcreatie."