Direct naar artikelinhoud

Jongeren opgepakt voor geweld op bus

De lokale politie van Antwerpen heeft vier minderjarigen opgepakt voor de gewelddadige aanval van maandagavond op een buschauffeur in de terminus Zwijndrecht-Melsele.

De verdachten zijn twee jongeren van 17, een 16-jarige en een 15-jarige. Drie van hen kregen al maatregelen opgelegd en de vierde verschijnt donderdag voor de jeugdrechter. Een vijfde verdachte van 16 wordt nog opgespoord. Dat meldt het Antwerpse parket. De jongeren geven in hun verklaring toe dat ze geweld gebruikten, maar leggen de verantwoordelijkheid bij de chauffeur. Hij zou volgens hen begonnen zijn met het fysieke geweld.

Daarmee schuiven de jongeren de schuld door. "Uit onderzoek en de camerabeelden blijkt dat niet het geval te zijn. De chauffeur is wel degelijk het enige slachtoffer", benadrukt Paul Van Tigchelt van het parket.

Op de camerabeelden is te zien hoe de 17-jarige de chauffeur verschillende vuistslagen gaf. Hij moet volgens het parket als de grootste agressor worden beschouwd. "De beelden zijn erg duidelijk en vanuit verschillende hoeken is te zien hoe de jongen meer dan een minuut lang tekeergaat met de blote vuist", zegt Van Tigchelt. Een andere 16-jarige gaf hem één duw en de 15-jarige wordt beschouwd als de aanstoker van het agressieve gedrag, maar deelde zelf geen klappen uit.

Het trio werd woensdag voor de jeugdrechter geleid en die besliste om de 17-jarige te plaatsen in de gesloten jeugdinstelling van Everberg. De 16-jarige werd onder strikte voorwaarden toevertrouwd aan zijn ouders en moet zich onder meer aan een huisarrest en contactverbod houden. Aan de 15-jarige werd door het jeugdparket het volgen van een vorming voorgesteld.

Werkonbekwaam

Waarom de jongeren de chauffeur aanvielen is nog onduidelijk. De busbestuurder verliet zijn buscabine om een groepje van drie andere jongeren aan te spreken op het feit dat ze met hun schoenen op de bank zaten. Tien andere jongeren verderop vielen kort nadien de man aan. Naast de vier jongeren die zijn opgepakt voor het plegen van fysiek geweld, zijn de identiteiten van de zes anderen gekend. Die mochten meteen naar huis. Geen enkele stond bekend bij het gerecht voor eerder gepleegde feiten.

De buschauffeur, een voormalige bewakingsagent uit Sint-Pauwels, is minstens een week werkonbekwaam. Hij kreeg rake klappen van de heethoofden en houdt er een paar flinke kneuzingen en heel wat blauwe plekken aan over. Uit solidariteit legden zijn collega's in het Waasland dinsdag het werk neer. Daardoor was het verkeer de hele dag verstoord. De Lijn belooft strengere veiligheidsmaatregelen en een betere opleiding voor de chauffeurs om met agressie om te gaan.