Direct naar artikelinhoud

Concern > Siemens schrapt tot 15.000 jobs

Het Duitse industriële concern Siemens gaat tot 15.000 banen schrappen. Dat meldde de Duitse krant Handelsblatt gisteren op basis van vakbondsbronnen. Dat zijn er veel meer dan de 10.000 die de vakbonden verwacht hadden. Volgens de Duitse wet moeten bedrijven de vakbonden op voorhand inlichten over ontslagen. Het bedrijf wou gisteren niet reageren op het bericht. De topman van Siemens, Peter Löscher, beloofde in het dagblad Die Welt dat het bedrijf zoveel mogelijk gedwongen ontslagen zal vermijden. Eerder deelde de topman al mee tegen 2010 1,2 miljard euro te willen besparen.

Bank > UniCredit snoeit 9.000 banen weg

De Italiaanse bank UniCredit, de grootste van het land, schrapt de komende jaren 9.000 arbeidsplaatsen in West-Europa, of bijna een baan op de tien. UniCredit investeert daarentegen in zijn Oost-Europese netwerk om tegen 2010 een winstgroei van 10 tot 12 procent per aandeel te realiseren. Het banenverlies gebeurt in Italië, Duitsland en Oostenrijk. In die landen telt de groep, waartoe ook de Duitse HypoVereinsbank en de Oostenrijkse Bank Austria-Creditan-stalt behoren, 100.000 medewerkers. Het personeelsbestand in de 23 landen waar de bank actief is, telt 177.000 werknemers.

Tapijt > Topman Beaulieu stapt op

Christophe Deroose kondigde gisteren zijn vertrek aan als topman van de tapijtreus Beaulieu International Group. Hij stapt over naar de hr-dienstengroep Acerta, waar hij financieel directeur wordt. Beaulieu heeft het moeilijk en de familie De Clerck zou haar greep op het bedrijf weer versterken. Bronnen dicht bij Beaulieu laten verstaan dat de 38-jarige Deroose de grond onder zijn voeten warm voelde worden. Er zouden strubbelingen zijn bij Beaulieu over hoe de gevolgen van crisis in de tapijtsector moeten worden aangepakt.

Distrigas > Publigas praat enkel met Eni

Publigas onderhandelt enkel nog met het Italiaanse Eni over een aandeelhouderspact in Distrigas. De partijen tekenden gisteren de exclusiviteitsovereenkomst. Publigas bezit 31,25 procent van de aandelen van Distrigas. Eni kwam als hoogste bieder uit de bus bij de verkoop van het belang van Suez in Distrigas, maar Publigas bezit een voorkooprecht. De gemeentelijke aandeelhouder heeft zo troeven in handen om een behoorlijk pact te sluiten met de toekomstige eigenaar van Distrigas, als hij het voorkooprecht opgeeft. Suez moet eind juni zowel de verkoop van zijn belang in Distrigas als de gewijzigde aandeelhoudersverhouding bij Fluxys rond hebben. De partijen raken het niet eens wie de gasterminal in Zeebrugge mag controleren.