Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse inlichtingendienst helpt België bij cyberaanval

Experts die gelinkt zijn aan de VS-inlichtingendienst NSA hebben ons land begin dit jaar geholpen met het afweren van een aanval op de computers van de militaire inlichtingendienst ADIV.

Het is topman Eddy Testelmans van de ADIV zelf die de vriendendienst van de grote Amerikaanse broer bekendmaakte in een interview met MO-magazine. Hij zegt dat technici software die ze zelf niet hadden geïnstalleerd, ontdekten tijdens het onderhoud van een netwerk dat wordt gebruikt om niet-geclassificeerde informatie tussen medewerkers te delen en om met de buitenwereld te communiceren.

"Het bleek zodanig complex dat we er met onze eigen capaciteit niet helemaal uit raakten. Daarop hebben we steun gevraagd aan het Cyber Command van het Amerikaanse leger, dat net zoals de National Security Agency (NSA) onder leiding staat van generaal Alexander", zegt generaal Testelmans.

Al na enkele dagen was een team van Amerikaanse specialisten in België om het virus te analyseren. Testelmans wil niet zeggen wat het virus precies deed en of het veel schade aanrichtte bij de ADIV. Hij wil enkel kwijt dat ze ervan uitgaan "dat er een professionele organisatie achter zat".

Testelmans zegt dat Belgische experts bij de Amerikaanse interventie aanwezig waren en dat ze zeker zijn dat de Amerikanen geen achterpoortje installeerden om toegang te hebben tot de Belgische systemen.

De Senaat heeft het Comité I gevraagd de komende maanden een onderzoek te voeren naar de rol van Amerikaanse inlichtingendienst in België.