Direct naar artikelinhoud

Londen op kop in herstel

Ook dat de staalreus ArcelorMittal dit jaar bijna aan de lopende band nieuwe aandelen, bedrijfsobligaties of converteer-bare obligaties wist te slijten, illustreert de beleggershonger naar alle grondstofgerelateerde aandelen.

Sinds begin dit jaar haalde ArcelorMittal al meer dan 11,4 miljard dollar op, onder meer om zijn schuldenlast te verlichten. Midden juli sloot de groep ook een akkoord met de huisbankiers over het optrekken van de convenanten voor kredietlijnen ter waarde van 32 miljard dollar.ArcelorMittal heeft nu onderhands een obligatielening van 750 miljoen dollar (519,6 miljoen euro) uitgegeven bij het Luxemburgse filiaal van de Franse bank Calyon. De Luxemburgse staalgroep zal de opbrengst van de obligaties gebruiken voor investeringen in de beursgenoteerde bedrijven Erdemir in Turkije en Macarthur Coal in Australië. ArcelorMittal heeft al 25 procent in de Turkse staalgroep en 17 procent in Macarthur.

Kapitaaloperatie

ArcelorMittal maakte vorige week bekend dat het van plan was meer mijnen te kopen omdat de prijs van de grondstoffen voor het maken van staal (ijzererts en cokes) waarschijnlijk volgend jaar zal stijgen. Een deel van de opbrengst van de kapitaaloperaties gaat ongetwijfeld naar de uitbouw van die ‘verticale integratie’, waarbij de staalreus de bevoorrading van ijzererts steeds meer vanuit eigen mijnen kan voorzien.De DJ Stoxx Grondstoffen Index is met een verdubbeling sinds begin dit jaar veruit de best presterende branche van de 18 Stoxxsectoren. ArcelorMittal is met een weging van 11,6 procent de vierde belangrijkste component van de grondstoffenindex, na de Britse mijnbouwreuzen Rio Tinto, BHP Billiton en Anglo American.Die Britse mijnbouwreuzen vuurden dit jaar de Britse sterindex FT100 aan. De Footsie klom gisteren opnieuw 0,7 procent naar 5.437,61 punten. Opmerkelijk genoeg staat de Britse beursgraadmeter nu boven de 5.416,7 punten op vrijdagavond 12 september 2008. Dat was vlak voor de ondergang van Lehman Brothers, die de financiële markten en de wereldeconomie in vrije val bracht.