Direct naar artikelinhoud

Twee gewapende carjackers aangehouden

De Gentse onderzoeksrechter heeft zaterdagavond twee mannen aangehouden die verdacht worden van carjackings en diefstallen. De twee hadden zaterdagochtend omstreeks 3.30 uur een auto gestolen in Brussel, reden daarna op de E17 ter hoogte van De Pinte tot tweemaal toe een andere automobilist aan en pleegden daarna een inbraak in Gavere om zich uiteindelijk in Zwijnaarde klem te rijden in de berm. Toen de politie ter plaatse kwam, probeerden ze nog een auto te stelen, maar voor ze daarin slaagden werden ze ingerekend.

Bomspotters bouwen Dulle Griet om

Actievoerders van Vredesactie hebben zaterdag het Dulle Grietkanon aan de Gentse Vrijdagmarkt omgebouwd tot een kernbom. Kunstenaar Jonas Vereecke plaatste een raketstaart aan het 12 ton zware en 5 meter lange 15de-eeuwse kanon. De loop werd verlengd met een zwart-rode kernkop. Koen Depoorter van Neveneffecten, zanger Luc De Vos en milieuschepen Tom Balthazar lazen voor de gelegenheid het monument in. Met de actie proberen de bomspotter voorbijgangers te motiveren voor een Europese actie op 2 april 2010 aan de verschillende militaire basissen waar nucleaire wapens liggen opgeslagen. Die actie komt een maand voor de nucleaire non-proliferatietop op 3 mei in New York.

Twee dealers aangehouden

In Gent werden zaterdagavond twee Noord-Franse dealers aangehouden. De twee, 23 en 25 jaar oud, werden na een achtervolging op de E17 ingerekend nadat een agent in Zelzate op de wagen had gevuurd. De kogels raakten de wagen niet, maar de schietpartij zorgde er wel voor dat de auto in de gracht belandde. In Kruishoutem werd een zak met 300 gram cannabis teruggevonden die de mannen uit het raam hadden gegooid.

Vermiste man uit Dender gehaald

Zaterdagmiddag merkte een voetgangster van op de brug over de Dender in Denderleeuw een lijk op in de rivier. Vissers konden het lichaam naar de oever trekken, waarna de brandweer het lijk uit het water haalde. Het bleek om het lichaam van de 77-jarige Frans Bellemans uit Denderleeuw te gaan, die al sinds 16 februari spoorloos was. Bij het onderzoek door de wetsdokter zijn geen sporen van geweld gevonden. Kwaad opzet wordt dan ook uitgesloten.

Fotograaf zakt door vloer in mijn van Beringen

Een 26-jarige fotograaf uit Henegouwen is zaterdagnamiddag zwaargewond geraakt toen hij door de vloer van de mijn in Beringen zakte. De fotograaf had de mijn samen met twee collega’s langs de achterzijde betreden. Maar tijdens het fotograferen zakte hij plots door de vloer. Zijn twee collega’s verwittigden de hulpdiensten, die hem naar het ziekenhuis van Heusden-Zolder brachten. Het is niet de eerste keer dat er gewonden vallen in de mijn. De voorbije jaren kreeg het oude mijngebouw geregeld af te rekenen met koperdieven. Een van hen raakte levensgevaarlijk gewond en zit sindsdien in een rolstoel.