Direct naar artikelinhoud

Foorreizigers willen vernietiging Sinksenfoordeal

De foorkramers van de Sinksenfoor vragen de vernietiging van de deal die de stad Antwerpen sloot met de zes buurtbewoners van de Sinksenfoor. Ze stappen daarvoor naar gouverneur Cathy Berx (CD&V).

Vorige maand sloot de stad Antwerpen een veelbesproken akkoord met de zogenaamde Sinksenfoorklagers. De grote lijnen daarvan waren: de Sinksenfoor zal vanaf 2015 ergens anders plaatsvinden en de klagers krijgen een tegemoetkoming van 45.000 euro om een deel van hun gerechtskosten te dekken. Het akkoord zette veel kwaad bloed, onder meer bij de foorreizigers zelf.

Zij waren in het hele overleg niet betrokken en weigeren over twee jaar te verhuizen. Zodra de foorkramers de notulen van de gemeenteraad van vorige week maandag en een ondertekende versie van het akkoord in handen krijgen, zullen ze naar provinciegouverneur Cathy Berx stappen. "Het akkoord is niet definitief zolang de beroepsprocedure nog loopt", zegt Ciska Servais, advocate van de foorreizigers. "Dat is nog twee weken. Zodra wij onze klacht hebben neergelegd bij de gouverneur, heeft zij nog vier weken om een uitspraak te doen."

Servais is er stellig van overtuigd dat haar cliënten kans maken op een verbreking van het akkoord. "Elke beslissing moet kaderen in het algemeen belang", haalt ze als een van de argumenten aan. "Ik zie niet hoe het belang van zes omwonenden groter kan zijn dan dat van al die andere buurtbewoners en de honderdduizenden bezoekers van de foor."

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) blijft pal achter het akkoord staan. "Ik kan niemand beletten om naar de rechter te stappen, maar intussen blijft de overeenkomst geldig, formeel is er niets veranderd", zegt De Wever. De geruchten die gisteren de ronde deden dat het akkoord op de helling staat, spreekt hij formeel tegen. "Er worden verhitte verklaringen afgelegd, maar dit helpt echt niets."

De zes Sinksenfoorklagers zouden op hun beurt ook klacht indienen tegen de foorkramers wegens ernstige bedreigingen aan hun adres.