Direct naar artikelinhoud

De Wever en Di Rupo opnieuw kandidaat-partijleider

Spannende tijden vergen blijkbaar mannen van stavast. Bijna tezelfdertijd bevestigden aartsrivalen Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) dat ze een nieuwe termijn als partijvoorzitter nastreven.

De Wever maakte zijn ambitie afgelopen zaterdag bekend aan de partijraad van N-VA. Dat gebeurde per brief, aangezien hij als burgemeester van Antwerpen inmiddels op handelsmissie naar Sjanghai vertrokken is.

"Nu duidelijk is dat wij op alle niveaus onze verantwoordelijkheid nemen, neem ook ik mijn verantwoordelijkheid", schrijft De Wever. "De partij zit wederom in een transitiefase, en heeft nood aan stabiliteit om die verandering te voltooien." En dus wil hij voor een vierde termijn als partijleider gaan. De statuten laten maar twee termijnen toe, maar De Wever kreeg in 2011 al probleemloos een uitzondering op die regel, en naar alle waarschijnlijkheid blijft hij ook nu onbetwist leider.

Omdat De Wever al meermaals te kennen gaf dat zijn houdbaarheidsdatum niet onbeperkt kan opgerekt worden, circuleerden de voorbije tijd wel andere namen. Ben Weyts verkoos zelf een plekje in de Vlaamse regering en politiek neofiet Peter De Roover zou een risicovolle keuze geweest zijn in deze voor de N-VA nieuwe tijden. Voor het eerst neemt de partij ook aan de federale regering deel. Dat vergt een soort Belgische compromisvorming die voor de relatief jonge en massief gegroeide partij nog nieuw is. Op basis van zijn gezag moet De Wever potentiële interne spanningen kunnen ontzenuwen. Zo hoopt hij de partij in haar sterkste opstelling naar de lokale verkiezingen van 2018 te loodsen, de stembusgang van de grote bevestiging.

Onbetwist oppositieleider

Maar ook de 'overkant' zit niet stil. Daar kondigde uittredend premier en titelvoerend partijvoorzitter Elio Di Rupo aan dat hij opnieuw een gooi doet naar de partijleiding. De verkiezingen worden wel vervroegd naar november van dit jaar. Met die herbevestiging in zijn functie, wil Di Rupo zijn macht vestigen als de onbetwiste oppositieleider van het land. Di Rupo trad voor het eerst , en sindsdien met onderbrekingen, aan als voorzitter in 2000, Bart De Wever is in functie sinds 2004.