Direct naar artikelinhoud

Polen protesteren tegen ‘koninklijke’ begraafplaats president Kaczynski

Het was sinds de dood van paus Johannes Paulus II, vijf jaar geleden, dat de Polen nog eens zo sterk verenigd waren. De rouw over Lech Kaczynski, het tragisch omgekomen staatshoofd, heeft alle Polen nader tot elkaar gebracht. En toch is er nu een meningsverschil ontstaan, mate name over de begraafplaats die de familie Kaczynski samen met de leiding van de katholieke kerk heeft afgesproken.

Lech en Maria Kaczynski zouden op de beroemde Wawelburcht annex kathedraal in Krakau worden begraven. Dat is een van de belangrijkste symbolen van de Poolse natie, ze behoort tot het Unesco-erfgoed en in de kathedraal liggen alle Poolse koningen, heiligen en nationale helden begraven. Er zijn Polen die het volkomen ongepast vinden dat Kaczynski net daar zou worden begraven. Er zijn al honderden betogers op straat gekomen omdat ze menen dat het een veel te grote eer voor Kaczynski zou zijn.

In de crypte van het nationale heiligdom liggen naast de gekroonde hoofden van vele eeuwen, mensen als de romantische dichter Adam Mickiewicz, die met Goethe en Shakespeare wordt vergeleken, de Poolse volksheld maarschalk Josef Pilsudski en de legerleider en voormalige premier Wladyslaw Sikorski, die tijdens WO II de Poolse regering in ballingschap in Londen leidde en in 1943 overigens zelf in een vliegtuigcrash om het leven kwam.

Een van de bekendste activisten tegen de begraafplaats van Kaczynski is de wereldbereomde regisseur Andrzej Wajda, die de kerkelijke autoriteiten oproept om “deze bijzonder ongelukkige beslissing ongedaan te maken”. (FS)