Direct naar artikelinhoud

Virginia Tech beleeft tweede drama

Op de campus van de Amerikaanse universiteit Virginia Tech zijn zeker twee doden gevallen. Een blanke man met grijze trainingsbroek trok gewapend over het schoolterrein en bij het ter perse gaan van deze krant was de politie er nog niet in geslaagd hem in te rekenen. Vier jaar geleden kreeg Virginia Tech af te rekenen met de ergste schietpartij op een school ooit, met 33 doden.

"Iets na de middag is een politieagent gedood bij een verkeerscontrole. Een tweede slachtoffer werd dood teruggevonden op de parkeerplaats", zo meldde Virginia Tech in een communiqué. "De dader loopt nog steeds vrij rond. Blijf veilig binnen." Bij het ter perse gaan van deze krant was de "actieve dreiging" op de campus volgens de universiteit verdwenen, maar van de dader was nog steeds geen spoor.

Om 12.37 uur plaatselijke tijd stuurde de school het eerste verontrustende bericht de wereld in. "Geweerschoten gehoord - Parking Coliseum. Hulpverleners antwoorden. Hou deuren dicht. Bel 911 voor hulp." Een tweede waarschuwing gaf een beschrijving mee van de dader. "Blanke man, grijze trainingsbroek, grijze muts met neongroene rand, een bruine kaptrui en een rugzak. Te voet op weg naar McComas. Bel 911."

De eerste schoten vielen bij een verkeerscontrole, op de parkeerplaats voor het gebouw van de school. "Het leek niet alsof er willekeurig in het rond werd geschoten", verkondigde Jermaine Holmes, woordvoerder van de universiteit, twee uur later. Holmes liet weten dat de parking met gele politietape was afgezet en dat er tientallen politieagenten ter plaatse waren. "Ik ben onder de indruk van het snelle alarmsysteem."

Virginia Tech, een publieke campus met ongeveer 30.000 studenten, heeft een van de meest geavanceerde veiligheidssystemen in de VS. "Het personeel heeft het gebouw meteen afgesloten", zei Holmes nog. "De studenten en het personeel mogen de school niet meer verlaten."

Ongeloof

"Heeft deze school nog niet genoeg geleden?", klonk het op Twitter. Dat net Virginia Tech met een dolle schutter te maken krijgt, zorgde voor heel wat ongeloof op de sociaalnetwerksite. Iets meer dan vier jaar geleden viel er bij een schietpartij in de school 33 doden, onder wie de schutter. Het was de ergste schietpartij ooit op een Amerikaanse school.

De 23-jarige Zuid-Koreaan Cho Seung-Hui trok op 16 april 2007 moordend door de campus. Toen de politie dichterbij kwam, schoot de vierdejaarsstudent zichzelf door het hoofd. Later bleek dat Cho deze daad al jaren van tevoren had gepland. Twee dagen na de schietpartij ontving de Amerikaanse televisiezender NBC verschillende foto's en video-opnamen waarop hij met wapens te zien was.

De school zelf kreeg bakken kritiek over zich heen omdat ze te traag gereageerd had. De rechter oordeelde dat Virginia Tech een fikse boete moet betalen, maar de school ging in beroep. Toeval wil dat er gisteren - enkele uren voor de nieuwe schietpartij - een zitting was waarin afgevaardigden van de campus hun zaak bepleitten. Ze beklemtoonden dat ze in 2007 al het nodige hebben gedaan.