Direct naar artikelinhoud

Belg op lijst met Zwitserse miljardairs

Zijn vermogen wordt geschat op 2,4 miljard euro. Of zelfs 3,2 miljard. En daarmee is de Belgische baron Guy Ullens de Schooten een van de 300 rijkste inwoners van Zwitserland. Een van de 6 nieuwkomers zelfs op die lijst.

Het is het magazine Bilan dat elk jaar de lijst van de 300 rijkste Zwitsers publiceert. In de editie van 2011 pronken zes nieuwe namen, een ervan is dus de Belgische baron Guy Ullens de Schooten. Hij is een van de 164 miljardairs op de lijst, die overigens aangevoerd wordt door een Zweed. Ingvar Kamprad, stichter van Ikea, woont ook in Zwitserland. Zijn rijkdom wordt geschat op 28,3 à 29,1 miljard euro.

Baron Ullens de Schooten is 76 en bouwde zijn rijkdom vooral uit door zijn aandelen in de Tiense Suikerraffinaderij die hij 1989 voor 954 miljoen euro verkocht aan het Duitse Südzucker. Maar er was meer. Ullens had ook een vinger in de pap bij het Luxemburgse voedingsconcern Artal, waar hij zijn Weight Watchers (gekocht in '99) onderbracht.

Wijden aan kunst

Toen hij in 2000 op pensioen ging, was Artal ruim 3,1 miljard euro waard. Genoeg gewerkt, vond de baron die in het Zwitserse Verbier woont. Hij ging zich vanaf dan helemaal wijden aan zijn kunstcollectie. In 2007 zei hij daarover aan De Morgen: "Ik heb een streng en strikt leven geleid, altijd in dienst van derden. Sinds ik met pensioen ben, kunnen mijn vrouw en ik doen waar we zin in hebben."

Zijn grote interesse voor moderne Chinese kunst leidde ertoe dat hij eind 2007 in Peking het 'Ullens Center for Contemporary Arts' (UCCA) opende. Een museum waarin 1.500 werken van zijn privéverzameling Chinese kunst (waaronder werk van Ai Weiwei) werd ondergebracht. Om dàt te kunnen financieren, moest hij wel zijn 14 aquarellen van William Turner verkopen. "We zijn namelijk niet ultiem rijk", zei hij in 2007 in deze krant, waarin hij ook uitlegde waarom hij zo graag dat UCCA wilde oprichten. "Ik ben er (in China, RVP) 140 keer geweest en ik zal er de komende maanden en - hopelijk - jaren nog vaak belanden. Overigens denkt bijna niemand dat we dit uit liefde doen. Ze denken dat het om het geld gaat. Geloof het of niet: we doen het uit liefde voor de Chinese kunstenaars. Voor onze vrienden, dus. De rest is bijzaak."

Vier jaar later blijkt dus, uit Bilan, dat geld toch geen probleem is. Misschien dat de verkoop van 106 werken, eerder dit jaar, door Sotheby's de baron net dat extraatje bezorgde om in de lijst van de rijkste Zwitsers te belanden.