Direct naar artikelinhoud

50-plussers krijgen wachtuitkering voor schoolverlaters

BRUSSEL

Wie pas is afgestudeerd en nog niet gewerkt heeft, kan een wachtuitkering aanvragen bij de RVA. Dat moet gebeuren voor de leeftijd van 30 jaar. Op dit moment zijn er 797 50-plussers die nog steeds zo'n uitkering krijgen.

Schoolverlaters die geen werk vinden en zich als werkzoekende inschrijven, kunnen na een aantal maanden in aanmerking komen voor een wachtuitkering. Voorwaarde is dat ze jonger zijn dan 30 jaar op het moment dat ze hun aanvraag indienen. Het bedrag van de uitkering is afhankelijk van de gezinssituatie en leeftijd. Wie jonger is dan 18 jaar krijgt minstens 251 euro. Voor een alleenstaande vanaf 21 jaar bedraagt de uitkering 770 euro. Een samenwonende met gezinslast ontvangt 1.042 euro.

Uit de statistieken die beschikbaar zijn op de website van de RVA blijkt dat er tussen januari en augustus 2011 gemiddeld 44.381 jongeren van minder dan 25 jaar zo'n uitkering ontvingen. In de categorie tussen 25 en 49 gaat het om ruim 60.000 mensen.

Opmerkelijk is dat er ook gemiddeld 797 mensen van 50 jaar en ouder nog steeds een wachtuitkering krijgen. Het gaat dus om werkzoekenden die al minstens twintig jaar lang in het systeem voor schoolverlaters zitten.

Van die 50-plussers wonen er 169 in Vlaanderen, 567 in Wallonië en 61 in Brussel. Hun aantal nam de voorbije jaren gestaag toe. Een decennium geleden waren er nog maar vier 50-plussers die een wachtuitkering ontvingen. In 2007 ging het om 150 mensen en vorig jaar waren het er 587. De activering van het zoekgedrag naar werk geldt niet voor wie ouder dan 50 is.

De RVA merkt op dat het feit dat iemand een wachtuitkering ontvangt niet betekent dat deze persoon nooit gewerkt heeft. "Wel dat ze onvoldoende gewerkt hebben binnen een welbepaalde periode om in aanmerking te komen voor een werkloosheidsuitkering", zegt Chris Sebrechts. "Wie jonger is dan 36 moet bijvoorbeeld 312 dagen gewerkt hebben op een periode van 1,5 jaar om in het systeem van de werkloosheid terecht te komen."

Verminderd arbeidsgeschikt

Dat deze mensen nooit zijn geschorst wegens het langdurig ontvangen van een uitkering, kan er volgens Sebrechts ook op wijzen dat het om mensen gaat die over een "verminderde arbeidsgeschiktheid"Actieve beschikken.

In de formateursnota van Elio Di Rupo (PS) is opgenomen dat "jongeren die nog niet aan de sociale zekerheid hebben bijgedragen, slechts een uitkering kunnen ontvangen als ze aantonen dat ze actieve stappen zetten om een baan te vinden". Een negatieve evaluatie zou leiden tot een verlies van de uitkering gedurende zes maanden.