Direct naar artikelinhoud

Oostende overtuigt in beker

Een vijftiende beker voor Oostende, niemand doet beter. Voor coach Dario Gjergja de vierde gewonnen finale op rij sinds zijn komst naar Oostende. Na twee landstitels nu ook een tweede beker.

De wet van de sterkste, van de diepste, van de energiekste. Zo werd deze sprankelende bekerfinale bepaald. Eén helft kon Antwerp wedijveren. Onbevreesd en vertrouwensvol zette het zijn voet naast die van Oostende: 50-47. Beide teams brachten misschien wel de strafste eerste helft van het seizoen: met enorme intensiteit, spektakel, spankracht en spelniveau. Het was smullen.

Elke kant zijn uitblinkers: Oostende al vroeg met Djordjevic en Thompson, afgelost door Serron en Ponitka. Giants met Turner-Pearson en zijn sterke Belgisch duo Moors-de Zeeuw.

"Zo'n hoge rustscore, dat is leuk voor de fans, maar moordend voor coaches. Onze verdediging moest strakker na rust, dat lukte. Dat was de sleutel", wist de winnende coach Dario Gjergja.

Ondanks de verbluffende prestatie moest Antwerp halfweg al vrezen voor een succesvolle afloop. De speelminuten van de starters liepen hoog op. Haast het dubbele van hun Oostendse opponenten. De meest bepalende statistiek van de wedstrijd, zou blijken.

Oostende verstrakte na rust zijn defensieve wurggreep. Coach Gjergja vond bij elf spelers zuurstof en energie. Zo rijk was Giants niet, coach Vervaeck beperkte zijn rotatie tot zes spelers. Roofbouw, want de energietank was snel leeg. In dat derde kwart telde Giants één veldkorf en vijf verloren ballen. Eén korf uit twintig maal balbezit dus: totaal versmacht door de Oostendse pletwals.

"Het is het derde jaar op rij dat we bewijzen dat we het sterkste team hebben", zei Dusan Djordjevic. "Met hetzelfde recept: een brede kern, een diepe rotatie en een sterk collectief."

"En dat is de verdienste van coach Dario Gjergja", loofde clubvoorzitter Tuur Goethals. "Dat hij zo'n hecht geheel heeft gekneed. Het maakt ons collectief nog meer dominant."

En zo vond Oostende elf helden. Met Belgen Serron en Gillet als drijvende krachten achter de eerste breuklijn naar 60-53. De definitieve vlucht meteen.

"Eerst die mooie Europese campagne, nu de bekertrofee: we legden tot dusver een perfect parcours af. Willen we het perfect houden, dan moet de titel volgen", keek Djordjevic vooruit.