Direct naar artikelinhoud

Michael Rogers neemt sportieve revanche

Nieuwe 'Australia Day' in de Giro. Michael Rogers won de elfde etappe na een indrukwekkende solo in de finale. Cadel Evans behield de roze leiderstrui en staat vandaag voor een eerste grote test in de individuele tijdrit.

Geen dag ging tot dusver voorbij in de 97ste Giro of er stond een Australiër op het podium. Het begon met een nipte zege van Orica-GreenEdge in de ploegentijdrit. Michael Matthews veroverde de 'maglia rosa' op Ierse bodem, droeg het leidersshirt zes dagen lang en won tussendoor de etappe op Montecassino. Zondag, op Montecopiolo, greep Cadel Evans de macht. En gisteren mocht zowaar drievoudig wereldkampioen tijdrijden Michael Rogers nog eens de armen strekken.

Eén tegen allen

34 is hij inmiddels, de oude vos. Maar zijn streken blijkbaar nog lang niet verleerd. In wat vooraf aangekondigd werd als 'voer voor durvers', maakte Rogers er in de ultieme 25 kilometer een tijdritje van. Dubbelgeplooid, diep in de stuurbeugels, zette hij aan net over de top van de Naso di Gatto, de laatste beklimming van de dag. "Het was een ingeving van het moment", deed Rogers geloven. "Boven zag ik de klassementsrijders elkaar wat beloeren. Een gouden kans, die ik niet mocht laten liggen." Het leverde hem in geen tijd een halve minuut op. Hoger klom de bonus nooit. Een strijd van één tegen allen - bestaat er iets mooiers in de koers? - ontspon zich. Het hongerige peloton versus de langzaam stervende zwaan. Elke resterende kilometer op weg naar Savona leken er wel vijf voor Rogers. Maar onder het rode vod brak achterin het verweer.

Hoeveel gramschap en woede zou er in iedere pedaalstoot van de Aussie hebben gestoken? Rogers dreef puur op adrenaline, na het onrecht dat hem werd aangedaan. Vier maanden lang stond hij aan de kant na een positieve clenbuterolcontrole in de Japan Cup, een race die hij won in oktober 2013. Dezelfde periode waarin ook Jonathan Breyne positief testte in de Ronde van Taihu Lake. Net als onze landgenoot schreef Rogers dat resultaat toe aan het nuttigen van een stuk besmet Chinees vlees. Net als Breyne werd hij finaal vrijgesproken door het Wereld Antidoping Agentschap en de Internationale Wielrenunie.

Cadel Evans wacht vandaag een eerste serieuze test in de tijdrit tussen de wijngebieden Barbaresco en Barolo. Groot is de kans dat er vanavond in het hotel van BMC een mooie fles op tafel komt.