Direct naar artikelinhoud

Je mag wél klimmen in Antwerpse bomen

Een GAS-pv, omdat een tak afbrak door in een boom te klimmen. Het overkwam twee Antwerpse 14-jarigen, waarna Groen Antwerpen van burgemeester Bart De Wever (N-VA) wilde weten op welke plekken wel kan worden geklauterd. 'In bomen klimmen is niet verboden', zegt de politie.

Een fietspatrouille merkte zondagnamiddag op hoe twee 14-jarige jongens in Park Spoor Noord in een boom klommen. Toen er een tak van twee à drie meter afbrak, stelden ze prompt een GAS-pv op (nog geen boete). Dit tot consternatie van veel ouders en Groen Antwerpen.

"Ik krijg veel vragen van kinderen en tieners die in de war zijn over wat er nu wel en niet mag", zegt raadslid Ikrame Kastit. "Ik begreep na uitspraken van de politiewoordvoerder dat er wel in een boom mag geklommen worden als die boom in een natuurgebied staat, maar niet in een park? Maar wat is nu eigenlijk een natuurgebied?" Ze vraagt De Wever om elke boom in de stad op te lijsten en aan te geven of erin mag worden geklommen.

Voor commissaris Fons Bastiaenssens, woordvoerder van de Politie Antwerpen, hoeft het zover niet te komen. Volgens hem is het GAS-pv niet opgemaakt vanwege het klimmen, maar wel vanwege de beschadiging aan de openbare ruimte. "Voor alle duidelijkheid: het klimmen in bomen is in Antwerpen niet verboden, tenzij het op privéterrein gebeurt. Natuurlijk blijft het soms een gevaarlijke bezigheid en zijn niet alle bomen even geschikt. In de speelbossen en natuurspeelterreinen zijn bomen aangeduid, omdat zij juist bijzonder geschikt zijn om in te klimmen."

Stad Antwerpen promoot deze terreinen en geeft op de website aan dat klimmen in bomen "heel leuk" is. Johan Vermant, woordvoerder van De Wever, stelt dat het GAS-pv daar geen verandering in brengt. "We gaan geen kinderen uit bomen plukken. Het kan nooit de bedoeling zijn om hen aan te spreken op hun speelgedrag. Maar een grote tak afbreken, valt onder overlast. Het was onze bedoeling om de twee jongeren via een bemiddelingsgesprek duidelijk te maken dat dit gevaarlijk kan zijn en dat ze respect moeten hebben voor de openbare ruimte. Als dat gesprek goed is verlopen, leidt dat normaliter tot een seponering."