Direct naar artikelinhoud

Belgian Bullets op financieel glad ijs

Er zit nog leven in de Belgian Bullets, een half jaar na het afscheid van remster Hanna Mariën en na hun zesde plek op de Winterspelen van Sotsji. Ook al kende het BOIC en Bloso hen minder subsidies toe, de bobsleefederatie is ambitieuzer dan ooit.

Drie maanden na hun zesde plek op de Winterspelen besliste remster Hanna Mariën (34) om te stoppen. Ook pilote Elfje Willemsen (29) twijfelde.

"Ik heb twee eisen gesteld. Eén: dat ik Spanky, de bobslee, kon houden. En twee: dat we de kinesiste konden behouden. Die twee eisen zijn ingewilligd en dus doe ik voort met dit project."

Annelies Holfhof (21), als reserve mee naar Sochi, neemt de plek van Mariën in. Om een tweede remster te vinden, schreven de Bullets een 'vacature' uit. Ruim tachtig atletes boden zich aan. Na een schifting bleef basketbalspeelster Sophie Vercruyssen over.

Pyeongchang

"Ik wil bewijzen dat Sotsji geen toevalstreffer was", benadrukt Willemsen, die met Holthof en Vercruyssen aan de Wereld-beker meedoet. Willemsen wil met Spanky altijd in de top tien finishen. Ook het WK in Winterberg in februari 2015 wordt een belangrijke afspraak. "Het gaat beter dan verwacht met Holthof", zegt Willemsen. "We halen gelijkaardige starttijden als met Hanna Mariën."

De drie andere Belgische teams treden aan in de European Cup. Zij moeten vooral ervaring opdoen richting Winterspelen 2018. "De bedoeling is dat we twee Belgische teams kunnen meenemen naar Pyeongchang", aldus Fernand Hollevoet, voorzitter van de Belgische Federatie voor Bobslee en Skeleton (BFBS).

Eigen sponsor meebrengen

Financieel staan de Bullets er niet denderend voor. Hollevoet becijferde dat hij voor één jaar 500.000 euro nodig heeft: vliegtuigtickets, hotelkosten, personeelskosten, materiaal. Het loopt snel op, terwijl het BOIC en Bloso hun subsidies van ongeveer 100.000 euro net verminderden met 10 procent. Hollevoet moet dus sponsors zien te strikken om het budget sluitend te maken.

Vorig jaar haalden de Bullets 6.135 euro op via crowdfunding, nu wordt een deel van dat budget toegereden door de acht nieuwe atletes, die gevraagd werd om 5.000 euro aan sponsoring mee te brengen, bijvoorbeeld in de vorm van een materiaalsponsor.

Hollevoet: "Het is een ideetje uit de formule 1, waar de coureurs ook voor hun zitjes betalen. Investeren in je sport, heet dat."