Direct naar artikelinhoud

Palestijnse ‘collaborateurs’ riskeren straf

De Palestijnse Autoriteit (PA) speelt met het idee om op te treden tegen Palestijnse bouwvakkers die voor de Israëli’s werken en vaak illegale Joodse nederzettingen optrekken op de bezette gebieden. Wel is de PA zich bewust van het haast onmogelijke karakter van dit plan. Ofwel gaan de Palestijnse arbeiders voor Israël in de bouw werken, ofwel zijn ze werkloos en kunnen ze hun gezinnen niet voeden.

Geïsoleerd Israël mag plots toetreden tot Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling

Inmiddels heeft de Joodse staat toestemming gekregen om in de kring van de OESO-landen te worden opgenomen. De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) is een invloedrijke internationale organisatie met zetel in Parijs, die een dertigtal landen samenbrengt die democratische regeringen hebben en de markteconomie aanhangen.

Het is algemeen geweten dat duizenden Palestijnen noodgedwongen in de Israëlische bouwindustrie gaan werken, als ze daartoe van de Israëlische overheid toestemming krijgen, omdat ze anders van geen hout pijlen weten te maken. Bovendien is het geen geheim dat in veel gevallen het cement waarmee illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem worden gebouwd, door Palestijnen wordt geleverd. Daar durft de PA niet aan raken omdat die nu eenmaal rijk zijn en dus ook macht hebben.

Nu wordt wel actie overwogen tegen de ‘kleintjes’ die buiten deze job niets hebben om van te leven, maar door hun werk wel dag in dag uit de kans verkleinen dat er ooit een echte Palestijnse staat komt. Israël heeft herhaaldelijk gezegd niet van plan te zijn om te stoppen met de bouw van nederzettingen op Palestijns gebied, in het beste geval wil men ze onder internationale druk een beetje bevriezen. Zolang de Palestijnse economie in het slop zit, zullen Palestijnse arbeiders aangewezen zijn op deze job voor Israël, die in vergelijking ook nog redelijk goed betaald is.

Zoals andere internationale media voordien, heeft nu ook de Spaanse krant El País een reportage gemaakt over het verschijnsel van de ‘collaborerende arbeiders’, dat een van de zovele drama’s is in de Palestijnse kwestie. De geïnterviewde arbeiders zeiden stuk voor stuk dat ze uiteraard tegen die Joodse nederzettingen zijn, maar dat ze om den brode geen andere keuze hebben dan deze job te aanvaarden. Het is dat of niets en daarom maken de arbeiders zich ook in grote mate ongerust over een plan van de Palestijnse regering.

Die loopt met het idee rond om Palestijnen te verbieden voortaan nog werk te aanvaarden in de Israëlische bouwsector, die infrastructuur optrekt op bezet Palestijns gebied. Als de PA die maatregel zou doordrukken, wordt dat een ramp voor veel Palestijnse gezinnen. Toch is het zo dat de regering van president Mahmoud Abbas aan een plan werkt om Palestijnen zware straffen op te leggen als bewezen is dat zij aan “bouwcollaboratie” doen, dus illegale Israëlische gebouwen neerzetten op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.

Er circuleren als cijfers van vijf jaar effectieve gevangenis en 11.000 euro boete voor Palestijnen die betrapt worden op die vorm van ‘collaboratie’. Die cijfers zijn waanzinnig hoog en zullen een drama voor duizenden Palestijnen betekenen.

Maar de vader van het idee, de Palestijnse minister van Economie Hassan Abu Libdeh, meent dat hij die zaak makkelijk zal kunnen oplossen. “Wij zullen de Palestijnse arbeiders andere jobs geven. Dit is een interne Palestijnse aangelegenheid waar niemand iets mee te maken heeft, ook Israël niet. Die Joodse nederzettingen zijn een bedreiging voor het vredesproces en geen enkele Palestijn zou daaraan mogen meewerken”, zei hij in een gesprek met de Spaanse krant.

Israël is nu lid van de OESO, een prestigieus economisch samenwerkingsverband tussen landen uit voornamelijk Europa en Noord-Amerika. De makkelijke manier waarop Israël lid is kunnen worden, werd door de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Malki nadrukkelijk veroordeeld. “Dit is voor ons een veldslag die wij verloren hebben. De opname is totaal in tegenstelling met de stichtingsprincipes van de OESO, die nu een staat heeft opgenomen die een bezettingsmacht is en dagelijks de mensenrechten en het internationaal recht schendt.”

Het is om die reden dat Israël voor de Palestijnen geen lid had mogen worden van de OESO, maar de lidstaten hebben geen rekening gehouden met die bezwaren.