Direct naar artikelinhoud

Kasteelmoord: verder speurwerk naar bloedgeld

Het onderzoek naar de kasteelmoord kan dan toch niet worden afgerond. Peter Gyselbrecht (35), een van de verdachten, vraagt extra speurwerk. De zitting van de Brugse raadkamer, die morgen de verdachten naar assisen had moeten doorverwijzen, wordt uitgesteld.

Alles wijst erop dat het onderzoek naar de aanslag op kasteelbewoner Stijn Saelens (34) weer voor maanden vertrokken is en dat het assisenproces dus niet meer zal kunnen plaatsvinden in 2015, zoals het parket had gehoopt. Naast zoon Peter Gyselbrecht zullen allicht ook de advocaat van zijn vader André (63) en de raadsman van de familie Saelens bijkomend speurwerk vragen.

De advocaten hebben nog niet zo lang inzage in het dossier, en zij hebben daarin nu een opvallende getuigenis ontdekt van een Nederlandse politie-informant. Aan die man zou de uitvoerder van de moord, de intussen overleden Anton Van Bommel (49), opgebiecht hebben "dat hij nog iemand moest vermoorden". Daarvoor zou hij een voorschot van "duizenden euro's" gekregen hebben.

Bovendien zijn er onlangs nog getuigenissen opgedoken van familieleden van Van Bommel. Zij vertellen dat de huurdoder na de kasteelmoord plots opvallend veel cash geld had.

Deze elementen zijn cruciaal voor het proces, waar de jury moet oordelen of de opdrachtgevers daadwerkelijk een moord bestelden of enkel vroegen om Saelens een lesje te leren, zoals dokter Gyselbrecht nu al bijna drie jaar volhoudt.

"De onderzoeksrechter moet nu eerst oordelen of de vraag om bijkomend onderzoek gegrond is", zegt parketwoordvoerster Fien Maddens. "De raadkamer zal dus voor onbepaalde tijd worden verdaagd. Het parket blijft intussen wel bij zijn standpunt. Wij wensen geen bijkomend onderzoek en vragen de berechting van vader en zoon Gyselbrecht en Serry door de volksjury. Meer niet."

Anton 'Ronnie' Van Bommel, een beroepscrimineel uit Eindhoven, kreeg in oktober 2011 te horen dat hij terminale longkanker had. Aan een kennis vertelde hij dat hij nog een klus moest klaren alvorens zelf te sterven. "Ik moet nog iemand vermoorden, want ik heb daar al duizenden euro's voor gekregen", biechtte hij op. Details gaf hij niet.

De recherche in het Nederlandse Brabant raakte via een informant wel op de hoogte van de uitspraak van Van Bommel. De speurders namen er akte van. Erg verwonderd waren ze niet, want de Eindhovenaar stond bij het gerecht al jaren bekend als iemand die brutale hand- en spandiensten leverde aan drugsbaronnen. Van Bommel had de reputatie een koele killer te zijn. Hij had dat in 1998 al bewezen toen hij op klaarlichte dag xtc-dealer Noud Waterschoot neerkogelde in Valkenswaard. Bronnen beweren dat Van Bommel gelinkt werd aan minstens acht bloederige afrekeningen in Nederland. Dat hij op het einde van zijn leven nog iemand moest doden, verbaasde dus niemand. Omdat de informatie in de herfst van 2011 nog vaag was, ondernam het Nederlandse gerecht verder niets. Van Bommel stierf in mei 2012.

Nooit half werk

Het gewicht van zijn laatste bekentenis tegenover een vriend werd pas duidelijk nadat in de zomer van 2012 Van Bommels genetische materiaal gelinkt werd aan DNA op een doos die was gevonden in het kasteel van Stijn Saelens. Volgens het Brugse gerecht haalde hij de trekker over en werd hij bij het wegslepen van de zieltogende kasteelbewoner geholpen door een tweede man. De woorden van Van Bommel laten er weinig twijfel over bestaan dat hij wel degelijk werd aangezocht om te doden, niet om Saelens enkel een lesje te leren.

Het spoor naar het bloedgeld en het verhaal dat de Nederlandse politie-informant aanbracht, zijn cruciale elementen in het onderzoek. Het hele proces zal later ook draaien om de vraag of André Gyselbrecht enkel vroeg zijn schoonzoon te straffen, zoals hij zelf schoorvoetend toegaf, dan wel een koele moord bestelde. Daarover zal de jury de knoop moeten doorhakken. Op het vlak van de bestraffing betekent dit een wereld van verschil: een lichtere veroordeling wegens de opdracht tot slagen en verwondingen, of levenslang voor de opdracht tot het ontnemen van andermans leven.

Volgens onze informatie wil de familie Saelens eerst dat er nog grondig onderzocht wordt of er harde bewijzen te vinden zijn dat er wel degelijk een moord besteld werd bij van Bommel. Hun advocaat onthoudt zich voorlopig van commentaar, maar zal morgen allicht bijkomend onderzoek vragen. Ook Johan Platteau, advocaat van dokter Gyselbrecht, overweegt dat. De advocaat van Peter Gyselbrecht, die alles ontkent, heeft al een verzoekschrift ingediend voor bijkomend speurwerk, maar het wordt pas morgen duidelijk waarover dat gaat. Feit is nu wel dat de raadkamer zich nog niet zal kunnen uitspreken over de doorverwijzing van de verdachten naar het hof van assisen. Het onderzoek zal nu allicht nog maanden aanslepen, de start van het proces is nog niet in zicht.