Direct naar artikelinhoud

Kleef de dokter op je borst

Een slimme pleister die je waarschuwt als je naar de dokter moet. Philips gelooft dat de toekomst van de gezondheidszorg niet in het ziekenhuis, maar op je borstkas thuishoort. De pleister wordt nu getest bij mensen met een chronische longziekte.

Als het van de technologiegroep Philips afhangt, houden zieken hun gezondheid voortaan zelf in de gaten. Patiënten met een longaandoening hoeven dan niet langer naar het ziekenhuis voor een eindeloze reeks onderzoeken, waarvan de resultaten dan nog eens weken op zich laten wachten.

Daarvoor ontwikkelde het een 'slimme pleister': een klever met een zendertje, een batterij en een hoop sensoren die voortdurend de ademhaling, de hartslag en de lichaamsbeweging meet van de persoon die het toestel op zijn borst plakt. De verzamelde gegevens zijn in realtime beschikbaar op een tablet en een digitaal platform, waartoe ook dokters rechtstreeks toegang hebben.

Philips werkt hiervoor samen met het universitair medisch centrum Radboud in Nijmegen. Daarmee wordt dit centrum het eerste Europese ziekenhuis dat zich aansluit op het nieuwe digitale platform voor zorgverlening dat Philips in juni aangekondigde, en waaraan al twee Amerikaanse ziekenhuizen zijn verbonden.

Bloeddruk

"Chronische longpatiënten willen graag weten wat de invloed is van alledaagse activiteiten op hun gezondheid", zegt Anne van Kessel van Radboud. "Op deze manier kunnen ze hun eigen gezondheid voortdurend in het oog houden. Onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat de bloeddruk van mensen in het ziekenhuis altijd hoger is dan thuis, en dus een vertekend beeld geeft."

Volgens Lucien Engelen, directeur van het onderzoekscentrum van Radboud, komt het centrum daarmee tegemoet aan de vraag van de patiënten. "Nu worden alle medische gegevens verspreid bewaard, want elke specialist heeft een eigen dossier. Het platform moet op termijn de verzamelplaats worden van alle informatie. In een volgende fase zullen we de pleister ook gebruiken om zwangere vrouwen en diabetici en hartpatiënten te monitoren.

"Er komt een generatie mensen aan die met een muisklik alles kan vinden wat hij moet weten, van bankgegevens tot reisbestemmingen. Zij zijn ongetwijfeld ook geïnteresseerd in de gegevens over hun gezondheid."

Gezondheidszorg

Daarvan is longarts Wim Janssens (UZ Leuven) niet overtuigd. Hij denkt dat meer informatie voor de patiënt niet automatisch betekent dat die daar ook meer mee zal doen. "Chronische ziektes zijn vaak het gevolg van gebrekkige eigen verzorging."

Toch biedt deze vorm van opvolging een mogelijk antwoord op het zorgvraagstuk, denkt Janssens. De gezondheidszorg wordt immers alsmaar duurder, terwijl patiënten met een chronische aandoening altijd opvolging nodig zullen hebben. "Met een slimme pleister worden belangrijke gezondheidsindicatoren gemeten in de thuisomgeving en hoeven zieken pas langs te gaan als de waarden negatief evolueren."

Om op het juiste moment het signaal te geven dat er een crisissituatie optreedt, is de wetenschappelijke kennis voorlopig ontoereikend. "De vraag blijft hoe je uit een dergelijke wolk van informatie kunt opmaken wanneer de patiënt contact moet opnemen met zijn dokter", vult hij aan. "Het is daarom noodzakelijk dat het Nederlandse centrum de gegevens bestudeert en analyseert. En dat dokters en specialisten dat proces van dataverwerking blijven opvolgen."