Direct naar artikelinhoud

Parket van Antwerpen start onderzoek naar genderselectie door gynaecoloog

Een dag na de uitzending van het Nederlandse tv-programma Uitgesproken is het parket van Antwerpen een onderzoek begonnen naar mogelijke genderselectie in de privépraktijk van gynaecoloog Frank Sterckx. Hij insemineerde vrouwen met zaad dat zo was behandeld dat het geslacht van het kind al vast lag.

De Orde van Geneesheren en het parket van Antwerpen onderzoeken of er effectief zaad werd geïnsemineerd bij Nederlandse vrouwen dat was behandeld volgens de albuminetechniek. Daarbij wordt zaad gecentrifugeerd, waardoor de iets zwaardere spermatozoïden met het x-chromosoom worden gescheiden van die met het y-chromosoom. Wanneer de toekomstige ouders een meisje willen, worden de zaadcellen met y-chromosoom afgescheiden, voor een jongen zijn dat dan de x-chromosomen. De techniek is omstreden, maar het is in België en Nederland voor patiënten en dokters verboden om te selecteren naar geslacht.

Desondanks stuurde de Nederlandse zakenman Bert Van Delen koppels naar de privépraktijk van de Belgische arts Frank Sterckx in Borgerhout, na de betaling van ongeveer 1.200 euro. “De vrouwen brachten het sperma zelf mee”, vertelt dokter Sterckx. “Dat gebeurt wel vaker, dus ik stelde me er geen vragen bij.” Sterckx is zelf erg geschrokken van de reportage Uitgesproken die donderdagavond werd uitgezonden. “Ik was halverwege december door een journaliste benaderd, die me meldde dat ik mogelijk met illegale praktijken bezig zou zijn”, zegt hij. “Toen heb ik alle contact met Bert Van Delen verbroken.”

Het parket onderzocht gisteren samen met de FOD Volksgezondheid en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten hoe de zaak moet worden aangepakt. (bse)