Direct naar artikelinhoud

Regering ruziet over manke communicatie

De crisiscommunicatie van de regering-Di Rupo liet de afgelopen dagen te wensen over. Dat veroorzaakt ook wrevel binnen de regering zelf, vooral de premier krijgt de volle laag. Ook het feit dat de minister van Begroting geen deel uitmaakt van de kern, zorgt voor onenigheid.

De federale regering is nog maar een goede maand in stelling, maar nu al laat de sfeer te wensen over. Di Rupo I kreeg op drie dagen tijd dan ook heel wat over zich heen. Eerst lekte afgelopen vrijdag in deze krant uit dat Europa forse kritiek heeft op de Belgische begroting. 's Avonds bracht N-VA naar buiten dat de koninklijke dotaties ondanks wat er in het regeerakkoord staat toch zouden stijgen, gevolgd door hetzelfde bericht over de ministeriële lonen op zondagochtend. Die zouden eveneens volgens N-VA 8 procent stijgen, in plaats van 5 procent dalen.

De laatste twee berichten werden intussen formeel ontkracht, al duurde dat zo zijn tijd. Zaterdag bluste vicepremier Steven Vanackere (CD&V) de brand, maar het duurde tot zondag in de late voormiddag vooraleer ook premier Elio Di Rupo (PS) officieel reageerde. Een doorn in het oog van Vanackere, die in het Radio 1-programma De ochtend met zoveel woorden liet verstaan dat de premier in het vervolg zelf zijn verantwoordelijkheid mag opnemen. "Het is aan een premier om te spreken namens de ploeg."

Ook andere regeringsbronnen hekelen de laattijdige mededeling van Di Rupo. "Slechte communicatie leidt tot politieke fouten", klinkt het. "Het was amateurisme ten top de afgelopen dagen." "We moeten overtuigend communiceren, waarover het ook gaat", weet een andere bron. "Het probleem is dat Di Rupo niet aanvoelt wat er bij de Vlamingen leeft en dat de Vlamingen premiers als Guy Verhofstadt en Yves Leterme gewoon zijn, die dat wel deden." Het kabinet van de premier wenst niet te reageren.

Di Rupo is niet de enige die geviseerd wordt. Voor vicepremier en minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) ligt de fout bij minister van Begroting Olivier Chastel (MR). "Een vlugge uitleg zou veel zaken in een ander kader hebben geplaatst", zei Vande Lanotte in Peeters en Pichal op Radio 1, "maar dat is niet gebeurd. Ik denk dat we alle collega's moeten duidelijk maken dat als de Nederlandstalige of de Franstalige pers met iets komt je moet klaarstaan om te communiceren, ook als dat op een zondag is."

Sfeer van wantrouwen

Di Rupo van zijn kant stoort zich dan weer aan de lekken in de pers. Dat de Europese bezwaren tegen de begroting uitlekten valt de premier zwaar op de maag. Tijdens de kern van vrijdag vroeg hij de aanwezigen wat er samen dan nog mogelijk is, "wanneer men elkaar niet kan vertrouwen". De sfeer van wantrouwen wordt ook geïllustreerd doordat de socialisten de liberalen ervan verdenken Eurocommissaris Olli Rehn een handje te hebben toegestoken bij de analyse van de Belgische begroting. "Belachelijk", ontkent een Europese bron. "Wij doen gewoon onze job, punt."

Een ander discussiepunt binnen de regering is de afwezigheid van de minister van Begroting tijdens de kernvergaderingen. Een vervelende situatie. De premier heeft wel de macht om de bevoegde minister uit te nodigen op de kern wanneer er bepaalde thema's op de agenda staan, maar het evenwicht tussen de politieke families is in deze regering bijzonder gevoelig. Chastel is een Franstalige liberaal en zo zit er met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders al eentje aan tafel. Een extra liberaal binnenhalen, bovenop Reynders en Open Vld'er Vincent Van Quickenborne, ziet de PS niet zitten. Ze vrezen dat drie liberalen te zwaar zouden doorwegen wanneer het tot een besparingsdiscussie komt. "Het principe van de kern is al jaren hetzelfde", stelt een PS'er. "We gaan dat toch niet veranderen om de liberalen te plezieren?"