Direct naar artikelinhoud

Lagarde zetdruk op Merkel

Christine Lagarde, de topvrouw van het Inter- nationaal Monetair Fonds, heeft de Europese politici opgeroepen het noodfonds op te krikken, begrotings-risico's te delen en euro- obligaties in te voeren.

"We hebben een grotere firewall nodig", zei Lagarde in Berlijn. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zelf wil 500 miljard dollar (388 miljard euro) bijdragen.

"Zonder die firewall zullen landen zoals Italië en Spanje, die fundamenteel in staat zijn om hun schulden terug te betalen, door abnormale financieringskosten in een solvabiliteitscrisis terechtkomen", zei de IMF-topvrouw gisteren in Berlijn, waar ze een toespraak hield voor de Duitse Raad van Internationale Betrekkingen. "En dan belandt de eurozone in een depressie in de stijl van de jaren dertig."

Zo moet het permanente reddingsfonds, het ESM, extra vuurkracht krijgen. "Een duidelijke en geloofwaardige tijdlijn" om dat permanente fonds operationeel te maken is onontbeerlijk.

Een gemeenschappelijk begrotingsbeleid, met bijbehorende euro-obligaties, zijn voor het IMF ook een conditio sine qua non om uit de crisis te raken. "Een dergelijke stap zou voorkomen dat een economisch probleem in één land uitmondt in een kostelijke begrotings- en financiële crisis in de hele eurozone."

Daarenboven moet de Europese Centrale Bank een soepel monetair beleid aanhouden. De ECB moet "voldoende liquiditeit in het systeem pompen om de financieringsbehoeften van de banken en obligatiemarkten te stabiliseren".

Lagarde meent dat Europa niet voldoende heeft ondernomen om de crisis in te dammen die nu zijn derde jaar is ingegaan. In die periode is het IMF bijgesprongen om Griekenland, Portugal en Ierland van de afgrond te redden. De voorstellen die Lagarde doet om uit de crisis te geraken, zoals een groter reddingsfonds en euro-obligaties, stuiten op een volgehouden 'njet' van Berlijn.

Volgens het IMF is er de komende jaren een potentiële financieringsbehoefte van 1.000 miljard dollar. Het IMF zoekt 500 miljard dollar om zijn deel van het werk te doen, zegt de topvrouw. Ze noemt 2012 "het jaar van de genezing". Vandaag publiceert het Internationaal Monetair Fonds de groeivooruitzichten voor de wereldeconomie. Voor de meeste werelddelen zijn die vooruitzichten naar beneden bijgesteld.

Tot slot wil Lagarde niet dat alle lidstaten van de eurozone 'Duits' worden. "Niet elk land moet fors snoeien in de overheidsuitgaven. In een grote kern van de muntunie kan het begrotingstekort veel gradueler worden teruggedrongen." Daarmee gaat de Franse politica lijnrecht in tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die in het Europees verdrag een striktere begrotingsdiscipline wil inschrijven.