Direct naar artikelinhoud

Bonus voorAB InBev-baas: 135 miljoen

Veertig topmanagers bij AB InBev krijgen uitzicht op een bonuspakket met een huidige marktwaarde van ruim 1 miljard euro. CEO Carlos Brito schiet de hoofdvogel af, met een recordbonus van 135 miljoen euro.

Het gaat om een verloningsafspraak uit 2008, bij de overname van Anheuser-Busch, die nu in werking treedt. Kort nadat InBev in november 2008 het Amerikaanse Anheuser-Busch (AB) overgenomen had, besliste het kersverse fusiebedrijf AB InBev om de veertig belangrijkste managers met een eenmalige bonus te belonen. Het ging, naast CEO Carlos Brito en zijn directiecomité, om de managers "die de capaciteiten hebben om van de fusie een succes te maken", zo maakte het bedrijf destijds de selectie. De top veertig kreeg in totaal 28,4 miljoen aandelenopties toegeschoven, via de zogeheten 'exceptional option grant'.

Er was wel één voorwaarde aan verbonden vooraleer die eenmalige bonussen in werking traden: de schuldenberg die ontstaan was door de overname moest krimpen. Het afgesproken criterium was de verhouding tussen nettoschuld en bedrijfskasstroom (ebitda). Die bedroeg 4,7 in 2008. Pas als de graadmeter onder 2,5 zakte, zouden de opties gelden.

Dat is nu officieel gebeurd, want de verhouding schuld-bedrijfskasstroom is tijdens 2011 gezakt van 2,86 naar 2,28, zo raakte gisteren bekend bij de jaarcijfers. De schuld ging naar omlaag en de bedrijfskasstroom naar omhoog. Om de winstgevendheid op te krikken, verhoogde AB InBev in eigen land meermaals de bierprijzen en kwam het twee jaar geleden tot een pijnlijke herstructurering.

De opties hebben een kostprijs van 10,32 of 10,5 euro, afhankelijk van het type. Dat was in november 2008, midden in de bankencrisis, ongeveer de gemiddelde beurskoers van AB InBev. Sindsdien is de beurskoers aan een indrukwekkende klim begonnen, tot circa 52 euro vandaag.

Dat betekent dat elke optie een virtuele waarde heeft van minstens 41,5 euro. De gelukkige bezitters moeten wel nog twee jaar geduld uitoefenen, omdat ze pas in 2014 de opties kunnen verzilveren.

Voor CEO Carlos Brito komt zo de jackpot in zicht. Dat zijn standaardverloning voor 2011 vrijwel gehalveerd is tot 'slechts' 2,49 miljoen euro, zal hem wellicht worst wezen. De Braziliaan heeft immers 3,25 miljoen van de uitzonderlijke opties uit 2008 op zak, goed voor een marktwaarde van 135 miljoen euro. De dertien overige directieleden, onder wie de Belgen Jo Van Biesbroeck en Chris Burggraeve, kregen toen 9,3 miljoen opties, die bij de huidige beurskoers 380 miljoen euro waard zijn. >> 18