Direct naar artikelinhoud

Kolkend feestje met vlak midden

In de Ancienne Belgique bewees drum-'n-bassprins uit de Hospitalstal Netsky dat hij helemaal live ook een feestje kan bouwen.

De naam Boris Daenen zegt u op het eerste gehoor misschien weinig, maar zijn alter ego Netsky doet wellicht meerdere belletjes rinkelen. Bescheiden drieëntwintigjarige jongen uit Edegem groeit uit tot nationale drum-'n-basstrots, zoiets. En ook nog, dat de wereld aan zijn voeten ligt. Vliegtuig in, vliegtuig uit om te draaien op festivals over zowat de hele planeet. Deze zomer sluit Netsky de eerste dag van Pukkelpop af, maar afgelopen weekend had hij een dubbele date met de Ancienne Belgique waar hij zijn liveshow kwam voorstellen. De waarheid gebiedt ons te vermelden dat het geen primeur was want de Antwerpenaar stond met zijn allereerste liveshow meteen in de prestigieuze Brixton Academy in Londen. Hoeveel Belgen kunnen dat op hun curriculum vitae schrijven? Om maar te zeggen dat Netsky hot is, zeer hot.

Ambitieus ook, om met slechts één plaat - de tweede is op komst - en een genre waarin de dj-booth de uitgekozen place to be is, er absoluut op gebrand te zijn je set helemaal live te brengen. En maakt u zich geen illusies, dit was over de hele lijn 'Netsky live'. Daenen die de toetsen en knoppen van een divers instrumentarium bediende terwijl drummer Michael Schack een razendsnel tempo aanhield en keyboardspeler Babl Keys er zo hard tegenaan ging dat hij zijn instrument bijna het publiek in keilde. Zo werd het tijdens de openingsmash-up van 'Secret Agent' en 'Black & Blue' al meteen duidelijk dat Netsky voor niets minder ging dan de beuk erin. Hoewel hij enkele hits achterwege liet ten voordele van de nieuwe nummers moesten die zeker niet onderdoen voor het oude werk. Verrassend ook hoe poppy sommige daarvan klonken. 'Wanna Die for You' met Diane Charlemagne op zang is een classic in wording terwijl 'Get away from Here' alleen maar opwindender kan worden wanneer het nummer vergezeld wordt van de smooth vocals van Selah Sue op plaat.

Heerlijk om te horen hoe Netsky de regels netjes aan zijn laars lapt. Strikte drum-'n-bassgeboden waren vrijdagavond niet aan Daenen besteed toen hij de clubbende kids met toefjes dubstep en hiphop richting delirium duwde. Spijtig dat dat hoge niveau niet de hele set werd aangehouden want in het midden kreeg het optreden even een dipje te verwerken. Tijdens 'Give and Take' klonk de bas wel erg vlak en ging het ritme eraan. Gelukkig kwam even later de huidige single 'Come Alive' voorbij dat de hele sfeer weer opkrikte. Toen we even een kijkje namen vanuit de galerijen, zagen we een typisch tafereel voor een snikheet zomerfestival: een kolkende mensenmassa met in het midden een afgezonderde pogocirkel met daarrond nog eens enkele crowdsurfers. Niet voor gevoelige zieltjes, die liveshow van Netsky.