Direct naar artikelinhoud

De slimste man ter wereld

Geen Lisa Smolders in de finale van De slimste mens ter wereld. De knappe presentatrice werd er genadeloos uitgespeeld door topfavoriet Gilles De Coster. Samen met Jelle Cleymans en Prem Radhakishun belooft het een spannende, maar wel heel mannelijke finale op VIER vanavond.

Gilles De Coster

Als we de bookmakers mogen geloven, word jij vanavond De slimste mens.

"Die favorietenrol is mij inderdaad om een of andere reden opgelegd. Mijn broer en lief gingen er ook altijd van uit dat ik probleemloos elke ronde zou doorworstelen. Dat is wel motiverend, maar zorgt voor immens veel druk. De eerste afleveringen was ik echt niet op mijn gemak. Zo'n quiz is mijn arena niet. Ik ben het gewoon om vragen te stellen, niet om ze te beantwoorden."

In een ideale wereld bereidt een finalist van De slimste mens zich zorgvuldig voor. Jij ook?

"Neen, ik heb daar met alle voorbereidingen voor Het jaaroverzicht live amper de tijd voor gehad. Dat is eigenlijk maar goed ook, want dan heb je ook geen tijd om te stressen. Ik vraag mij trouwens af of het had geholpen. Op school merkte je vroeger ook altijd dat de examenvragen juist uit de hoofdstukken kwamen die je nonchalant had overgeslagen. Ik vind het wel top dat een kandidaat als Jelle dat zo ernstig neemt. Liever dat dan iemand die er zijn gat aan veegt."

Welk soort vragen legden jouw zwakke plekken bloot?

"Vragen over koningshuizen. Voor dat thema heb ik nul komma nul interesse. Ook mode en de algemene cultuur liggen mij niet zo goed. Ook oude films, waar Erik Van Looy dan weer een kei in is, zijn een gat in mijn cultuur. Ik had soms het vermoeden dat de redactie een zesde zintuig had om mijn zwarte gaten op te sporen. Maar ik heb vaak ook veel geluk gehad."

Geen langverwachte finale met Lisa, want jij hebt ze eruit gespeeld.

"En dat vind ik nog altijd doodjammer. Ik ben dan nog gewonnen door een tactische zet. Maar zij zou waarschijnlijk hetzelfde gedaan hebben. Dat is het spel. Ze zei achteraf wel dat ik er nu ook maar voor kon zorgen dat ik win."

Jelle Cleymans

Ondanks je bekendheid zien we jou niet vaak in amusementsprogramma's opdagen.

"Ze moeten mij inderdaad niet vragen om te komen dansen, ijsschaatsen of van een springplank duiken. Maar ik speel wel graag spelletjes en aan De slimste mens wou ik al langer meedoen. Toen ik gevraagd werd om mee te doen, heb ik dus niet lang getwijfeld."

Waarom heb je voor het programma geblokt? Sommigen vinden dat nogal flauw.

"Ik heb proactief nagedacht over wat ze zouden kunnen vragen en ik wilde absoluut een aantal zwarte gaten in mijn kennis, zoals literatuur en muziek uit de jaren 70 en 80, bijspijkeren. Maar ik vond het vergaren van al die kennis bovenal leuk. Opeens zie je overal mogelijke vragen voor De slimste mens in. Als je Johan Verminnen plots over Ho Chi Minh hoort zingen, zoek je snel op wie dat precies is en dat blijft meestal wel hangen. In mijn iPhone heb ik zo'n duizend foto's van politici, oude acteurs, sportlui en gebouwen opgeslagen, waarvan ik er dan een vijfentwintigtal per dag overliep. Die kennis die je hebt verworven is nooit weggegooid."

Hebben sommige kandidaten je positief verrast met hun kennis?

"Wesley Sonck, die mij er heeft uitgebonjourd. Ik wist niet dat die zo verstandig was. Ik was erg verbaasd over de hoeveelheid kennis die hij had over films en acteurs. Gilles en ik hebben ook heel vaak oog in oog gestaan tijdens het spel. Achteraf gezien was dat natuurlijk wel een ideale voorbereiding op deze finale."

De kijker is vast ook verrast dat die 'Jens uit Thuis' zoveel weet.

"Ik heb heel lang het gevoel gehad dat ik in een hermetisch hokje heb gezeten. Maar ik heb nooit de kans gekregen om die andere kant van mezelf te laten zien. De slimste mens heeft me voor de eerste keer die kans gegeven om te laten zien dat ik met andere dingen bezig ben dan waar de meesten mij voor aanzien. Dat doet wel deugd."

Prem Radhakishun

Je hebt het niet getroffen met al dat mannelijke geweld in de finale.

"Neen, ik had gerust met Ruth Bekaert en Lisa Smolders in de finale willen zitten. Als ik er dan voor het finalespel had uitgelegen, zou ik als smoes kunnen gebruiken dat ik vrouwen altijd voorlaat."

Ondertussen ben je wel ongelofelijk populair geworden in Vlaanderen.

"Ach, ik geloof niet in het woord 'populair'. Ik doe gewoon de dingen die ik leuk vind. Ik ben een informatie- en nieuwsjunkie en ik verdien met die kennis mijn brood. Ik weet ook alleen iets over dingen die me interesseren. Over Kim Kardashian weet ik niks, maar haar sekstape ken ik wel omdat daar een juridisch en privaat luik aan gekoppeld is. Maar wat me niet interesseert, onthoud ik niet. Wat er in Dag Allemaal staat boeit me niet, maar ik weet dan wel weer dat De Morgen een linkse, marginale krant is."

Heb jij veel werk gemaakt van je voorbereiding?

"Neen. Maar bij elke aflevering vind je jezelf wel dom als je het juiste trefwoord maar niet vindt. Dan baal ik meer van mijn domheid dan van die verloren seconden. Ik kan soms doordraven zonder de tijd te nemen om mijn antwoord eens te hernemen. En dan vergeet je bij Martin Scorsese eenvoudige trefwoorden zoals Oscarwinnaar of Italiaan te zeggen."

Tijdens de finale onthul je dat je je erg thuis voelt in het programma. Hoe komt dat?

"Dat heeft te maken met de echtheid van het programma en de oprechte gastvrijheid van Woestijnvis. Die zuivere menselijkheid en warmte kan me en verleiden om soms wat gedurfdere uitspraken te doen. Net alsof je naast je vrienden zit. Het is een commercieel programma, maar dat voel je niet. Bij Reyers laat heb ik dat warme gevoel ook."