Direct naar artikelinhoud

Fluxys wil aardgas uit Azerbeidzjan naar België halen

De Belgische gasnetbeheer-der Fluxys onderhandelt om aandeelhouder te worden van de pijplijn TAP. Dat is een van de twee mogelijke aanvoerroutes van aardgas uit Azerbeidzjan.

Fluxys is al enige tijd erg geïnteresseerd om aardgas uit nieuwe gasbronnen rond de Kaspische zee naar België te vervoeren. De Belgische gasnetbeheerder kondigt aan dat het daarover gesprekken voert met het consortium TAP (Trans Adriatic Pipeline).

De TAP is één van de mogelijke verbindingen om gas uit nieuwe Kaspische bronnen tot in Europa te brengen. Vanuit het reusachtige Shah Deniz-gasveld, het grootste van Azerbeidzjan, komt er mogelijk een nieuwe pijplijn (TANAP, Trans Anatolian Pipeline) tot de Grieks-Turkse grens. Van daaruit zijn er twee mogelijke aanvoerleidingen richting West-Europa: de TAP naar Italië of Nabucco West naar Oostenrijk.

Tegen de zomer zouden de eigenaren van Shah Deniz een beslissing nemen via welke route ze hun gas naar Europa willen exporteren. Als ze kiezen voor de TAP-route, zal Fluxys volgend jaar aandeelhouder van dit project kunnen worden.

Als de TAP-route gekozen wordt, zou het Azerbeidjaanse gas Italië binnenstromen. Via het Italiaanse netwerk zou het ook naar België kunnen gaan door pijpleidingen van Fluxys. De tentakels van Fluxys reiken immers tot in Italië via de pijplijnen TENP en Transitgas.

"Door partner in TAP te worden kunnen we de bevoorradingszekerheid en marktliquiditeit in Europa versterken", zegt Walter Peeraer, de gedelegeerd bestuurder van Fluxys.

"Ik ben verheugd dat Fluxys aandeelhouder wil worden in het TAP-project. Het toont aan dat TAP een Europees project is", zegt Kjetil Tungland, de gedelegeerd bestuurder van TAP.

Het Shah Deniz-project is eigendom van een consortium met onder andere de oliemaatschappijen BP, Statoil en Total.