Direct naar artikelinhoud

Rupert Murdoch richt zijn pijlen op Sanoma

Mediamagnaat Rupert Murdoch zou Sanoma (gedeeltelijk) willen overnemen. Ook de Belgische poot van het Finse mediabedrijf kan dit najaar in de etalage komen.

Het mediahuis (dat bij ons uitgever is van onder meer Flair, Feeling en Story en een derde bezit van Humo en de zenders VIER en VIJF) zit al enige tijd in zwaar weer. In ons land, maar ook in Nederland en Finland, de twee landen waar Sanoma het actiefst is. De advertentie-inkomsten lopen terug en ook de losse verkoop van magazines neemt af.

Bovendien hebben ook de televisiezenders van Sanoma het lastig. VIER en VIJF nemen in ons land een trage start sinds ze werden overgenomen. In Nederland moest Sanoma vorig jaar een minwaarde van bijna 400 miljoen euro boeken op zijn participatie in de Nederlandse SBS-zenders.

De mediaonderneming stuurde daarom enkele weken geleden al voor de tweede keer dit jaar een winstwaarschuwing uit. Een omzetdaling van meer dan 4 procent, voorspelde Sanoma toen. CEO Harri-Pekka Kaukonen voegde eraan toe dat hij alle activiteiten van de mediagroep tegen de lamp zou houden.

Die worden nu mogelijk verkocht aan Fox, het bedrijf van Rupert Murdoch. Zo meldt het Nederlandse dagblad Metro. Fox start in augustus een nieuw open net-kanaal in Nederland. Het heeft er al een meerderheidsbelang in de betaalzenders FOX Sports Eredivisie, Fox Sports International en andere themakanalen. De Nederlandse SBS-kanalen - SBS6, Net5 en Veronica - zouden daar mooi bij aansluiten.

Toch lijkt de kans klein dat Murdoch het volledige mediabedrijf zal inlijven. Sanoma is nog altijd gedeeltelijk in handen van familiale aandeelhouders en die zijn waarschijnlijk niet geneigd om te verkopen. Al zeker niet omdat het aandeel van Sanoma nu veel lager staat dan enkele jaren geleden.

Belgische afdeling

Het lijkt toch niet uitgesloten dat Sanoma bepaalde divisies of buitenlandse markten afstoot, als de juiste prijs wordt geboden. Vooral over de Belgische magazines draait de geruchtenmolen op volle toeren. Onder meer omdat de resultaten hier de voorbije jaren tegenvielen.

"In september wordt beslist of de Belgische poot van Sanoma in de etalage komt", zegt een hooggeplaatste bron binnen het bedrijf. Zowel bij het Finse hoofdkantoor als bij de Belgische vestiging wil niemand reageren.