Direct naar artikelinhoud

Delphine Boël begint rechtszaak 'om discriminatie tegenover mij te stoppen'

Delphine Boël, de niet-erkende dochter van koning Albert, liet gisteren via een persmededeling weten waarom ze een rechtszaak heeft aangespannen tegen koning Albert, prins Filip en prinses Astrid.

"Ik heb deze moeilijke stap gezet omdat de situatie rond mijn bestaan gedegradeerd is tot discriminatie ten opzichte van mij en mijn familie", zei Boël. De 45-jarige kunstenares wil via een DNA-test bewijzen dat zij wel degelijk de biologische dochter is van koning Albert.

Ze is naar eigen zeggen sinds 1999, toen bekend raakte dat Albert een vierde kind had, het slachtoffer van verschillende vormen van discriminatie. Er wordt onder meer melding gemaakt van afgesloten bankrekeningen of interferenties met haar professionele activiteiten.

Delphine benadrukt dat ze al jaren contact zoekt met de koning. "Ik heb contact gezocht met Albert door hem brieven te sturen, via religieuze leiders en via privécontacten, met als doel de situatie tussen ons te normaliseren."

Omdat al haar pogingen op niets uitdraaiden, besloot ze de juridische weg in te slaan. "Ik heb besloten een beroep te doen op de burgerlijke rechtbanken om een beetje duidelijkheid en transparantie te krijgen."

Via haar persmededeling ontkent Delphine de geruchten dat de rechtszaak een gevolg is van de penibele toestand waarin haar vennootschap verkeert. De rekeningen van bvba Deljim, waarin de kunstenares 99 procent van de aandelen bezit, eindigen al enkele jaren in het rood. Eind 2011, het laatste jaar waarover informatie beschikbaar is, bedroeg het overgedragen verlies 69.092 euro. De RTBF bracht de cijfers uit op basis van onderzoek door economisch auteur Thierry Debels.

Dat haar vennootschap verlies maakt, betekent evenwel niet dat ze over geen andere financiële middelen zou beschikken. Zo is het onduidelijk of Boël nog succes heeft op de kunstmarkt. In 2008 had Delphine nog een grote tentoonstelling in Gallerij Guy Pieters in Sint-Martens-Latem.

"Dat was een echt succes. Ook commercieel", aldus Pieters. "Daarna heb ik nog één expositie met haar werk gedaan in onze galerie in Knokke, maar sindsdien vertegenwoordig ik haar niet meer. Hoe het nu met de verkoop zit, weet ik niet."