Direct naar artikelinhoud

Marc Brys en KV Mechelen pakken verrassend de leidersplaats

KV Mechelen mocht tot zondagavond genieten van het maximum van de punten en de leidersplaats. Dat had Malinwa te danken aan een late goal van Boris Pandza. Malinwa geniet van dit prille succes, maar blijft nuchter: ‘Zwijg ons over Europees voetbal’.

Niet om aan te zien, was het. In een draak van een wedstrijd achtte scheidsrechter Virant het nodig 73 keer te fluiten. Een aantal keer was dat onterecht, maar veel viel de scheidsrechter niet te verwijten. De gele en ook één rode kaart die Virant bovenhaalde waren terecht. Onder meer Boris Pandza had al na 13 minuten prijs. Spelend op Habibou was het geen lachertje om de spits van Essevee uit de wedstrijd te houden. Pandza deed het en meer. Op vrije trap van Soetaers stond hij op de juiste plaats om te scoren. De Mechelse supporters hebben een nieuwe held: ‘Kung Fu Pandza’.

Het lijkt er sterk op dat Peter Maes al helemaal vergeten is in Mechelen. De kater is doorgespoeld, na de zege op de eerste speeldag. Het maakt de weg vrij voor Marc Brys om complimenten in ontvangst te nemen. Malinwavoorzitter Timmermans steekt niet onder stoelen of banken dat hij de aanpak van Brys hoog inschat. “Vroeger trad er wel eens clanvorming op. Nederlandstalige, Franstalige en Engelstalige spelers zochten elkaar op”, vertelt de voorzitter. “Marc Brys schrok op zijn eerste werkdag, toen hij de groep onder zijn hoede kreeg. Sindsdien is hij tussen de spelers gaan staan, heeft zich deel gemaakt van de groep en wordt daarom enorm geapprecieerd. De groep heeft de aanpak van Marc Brys aangenomen, een plaats gegeven en verwerkt. De mayonaise van Brys pakt.”

Waarin verschilt de aanpak van Brys dan in die van Peter Maes? “Marc speelt fel in op de gemoedstoestand van de spelers. Hij steekt hen vaak een hart onder de riem, neemt de rol van psycholoog op zich. Dat begint zijn vruchten af te werpen. Het heeft enige tijd geduurd, maar de goede resultaten van de eerste competitieweken zijn de verdienste van de hele groep. Met Brys als bindende factor zijn de spelers gaan beseffen dat ze elkaar nodig hebben. De zeges tegen Lokeren en Zulte Waregem zijn het resultaat van collectief hard werken.”

De start van KV Mechelen in de nieuwe competitie is alleszins geslaagd. “Laat ons alsjeblief de mond houden over Europees voetbal, dat zou dom en onrealistisch zijn. Europees voetbal is niet ons doel en kan je alleen nastreven als je daar klaar voor bent. Belangrijker is dat we met mate genieten en snel met beide voetjes op de grond komen. Want zaterdag wacht ons een moeilijke wedstrijd. Met Lierse komt dan een gewond dier langs dat gevaarlijk kan klauwen.” (jbs)