Direct naar artikelinhoud

Bijzondere bijoux

Onafscheidelijk zijn ze, het juweel en de drager. Als trouwe reisgezel, pronkstuk op fashion events of grappig accessoire op een doordeweekse werkdag, maken ze alles vanaf de eerste rij mee. Juwelen als kluizen vol herinneringen: drie opvallende accessoires met een verhaal.

Anne Catharina Richard

Van Reeth (22, assistent-

manager Who's That Girl)

"Deze ketting met miniatuur Polaroid komt uit Public Image, de winkel van een goede vriendin. Toen ik haar vertelde over deze juwelenshoot, heeft ze me mijn verjaardagscadeau al gegeven. Tijdelijk weliswaar, want ik verjaar pas over twee weken en tot die tijd moet ik de ketting weer afstaan. Ik hou van grote halssnoeren met een grappige toets en draag mijn aankopen dan ook tot ze stuk zijn en ik op zoek moet naar iets nieuws. Dat gebeurt helaas nogal vaak. Grote juwelen zijn niet zo handig, ze blijven dikwijls haken. Als ik in de winkel de beveiliging van een kledingstuk haal, blijft mijn halsketting wel eens kleven aan de magneet. Pijn doet dat niet en na een flinke snok komt het sieraad los, helaas breken daarbij vaak onderdelen af."

Abby Van Laer

(26, biologe en reiziger)

"Ik zit heel vaak in het buitenland, deels voor de pure reiservaring en deels om binnen mijn vakgebied kennis op te doen. Zo heb ik in een natuurpark in Bolivia gewerkt met poema's. Elke keer als ik in het buitenland ben, maakt niet uit of het om een korte vakantie gaat of een langlopend natuurproject, koop ik een juweel. Die regel heb ik voor mezelf ingevoerd. Het valt niet zo hard op dat deze oorbel een stretcher is. Ik heb lang getwijfeld - een kleine tien jaar - voor ik er een liet zetten. Je weet dat je altijd zult blijven zien dat je een stretcher gedragen hebt, dat is een overweging die je moet maken. Onlangs heb ik vernomen dat je biologische lijm in de vrijgekomen holte kunt doen en als die niet groot is, krimpt ze tot het formaat van een gewoon gaatje."

Kim Siroyt (24, freelance

journaliste en blogster

'Brunetteblogging')

"De beste manier om je outfit kracht bij te zetten, is één juweel dragen, een statement piece. Ik heb behoorlijk veel oversized sieraden, vooral halskettingen en ringen. Voor grote oorbellen ben ik niet meer te vinden, ze wegen zo veel. Deze ring van Yves Saint Laurent kreeg ik vorig jaar van mijn vriend voor mijn verjaardag. Ik had hem heel subtiel ingefluisterd dat ik dit - in modekringen zeer gegeerde - juweel dolgraag wou. Mijn niet-fashion vrienden reageren minder positief, zij noemen het mijn 'boksring'. Maar als ik verliefd word op een stuk, dan deren de reacties me niet. Aan zulke juwelen kan ik ook best wat geld uitgeven, omdat ze de investering waard zijn."