Direct naar artikelinhoud

De vrouw die na haar dood de Stones doet wankelen

Modeontwerpster L'Wren Scott wist Mick Jagger aan zich te binden. En door haar plotse overlijden doet ze de Stones wankelen. Iets wat geen enkele vrouw haar ooit heeft voorgedaan.

"Ik ben een modeontwerpster", zei L'Wren Scott (49). "Ik word liever niet omschreven als iemands vriendin." Afgelopen maandag werd het leven haar te veel. En werd haar ergste nachtmerrie werkelijkheid: ze zal voor altijd herinnerd worden als Mick Jaggers 21 jaar jongere partner.

Scott stapte zelf uit het leven. The Rolling Stones waren op dat moment op tournee in Australië en bliezen meteen alle concerten af. Want hoewel de 70-jarige frontman er een leven van seks, drugs en rock-'n-roll op na hield, leek Jagger eindelijk klaar om definitief voor Scott te kiezen. Zijn eerste echte engagement. Na de Stones.

Groot en bleek

L'Wren Scott werd geboren als Laura 'Luann' Bambrough. Of beter, zo werd ze geadopteerd. Samen met haar oudere broer en zus groeide ze op in Utah, in een streng mormoons gezin. Hun hele leven draaide om de kerk. Niets dat erop wees dat ze ooit de schijnwerpers zou staan.

Maar Laura werd ruim 1,90 m hoog. Ze was groot en bleek. Een bos zwart haar. Laura trok ieders aandacht. Ook die van modefotograaf Bruce Weber. Hij zag haar skiën op een piste in Utah en nodigde de toen twintigjarige vrouw uit voor een fotoshoot van Calvin Klein. Met de foto's in de hand haalde Weber haar over om verder te gaan. Hoewel Laura maar weinig gereisd had en geen woord Frans sprak, kocht ze zich een vliegticket naar Parijs. Enkel. Daar bleef ze jarenlang poseren voor mode-instituten als Chanel en Thierry Mugler. "Ik herinner me dat ik dacht: 'God, je kunt betaald worden om gewoon op de foto te gaan'", blikte ze terug. Voortaan ging Laura als L'Wren Scott door het leven.

Begin jaren negentig verhuist Scott naar Californië, om er te trouwen en zichzelf achter de schermen van Hollywood te vestigen. Eerst werkte ze als stylist met fotograaf Herb Ritts. Later met Helmut Newton, Karl Lagerfeld en Mario Sorrenti. Actrices als Sarah Jessica Parker en Sharon Stone lieten zich door Scott adviseren. En ook op het witte doek verschenen actrices in haar ontwerpen, zoals Nicole Kidman in Eyes Wide Shut en Sharon Stone in Diabolique.

Hoofdvogel

Vroeg je aan Scott wat zij luxueus vond, dan kreeg je een vaag antwoord. "Luxe is slechts een gemoedstoestand", vond ze. "Verschillende zaken zijn luxueus voor verschillende mensen. Het is erg persoonlijk." Voor Scott was het nochtans duidelijk. Ze hield van edelstenen en bont. Van limousineritjes door Manhattan. Van logeren in peperdure suites met prachtige vergezichten. Scott hield van het beste van het beste. En Mick Jagger was de hoofdvogel.

De twee leerden elkaar kennen tijdens een fotoshoot in 2001. Zij was net 37, hij al 58. Pas vier jaar later zou het paar publiek naar buiten komen. Tijdens de uitreiking van de Golden Globe Awards stond Scott aan de zijde van het Rolling Stones-opperhoofd, die haar grappend bedankte om voor één keer geen hoge hakken te dragen.

In 2006 realiseerde L'Wren Scott haar levensdroom: een eigen kledinglijn, onder de naam Little Black Dress. "Na jaren met kleding te werken leek het juist om ze nu ook te gaan ontwerpen", vertelde Scott. Haar creaties stonden bekend om hun discrete elegantie, met een vleugje glamoureuze durf. En altijd met een aura van pure verfijning. De headmistress dress was haar bekendste design. Een strakke jurk tot net boven de knie, gedragen door Madonna, Michelle Obama en Mad Men-actrice Christina Hendricks. Het ontwerp houdt de buik plat en tilt de borsten ietsje naar boven. Haar design weerspiegelt het beeld dat we van Scott hebben. Sterk en pittig, maar tegelijk ook erg intiem en broos.

In haar appartement in New York, haar huis of studio in Londen: overal zocht Scott de anonimiteit op. Ze hunkerde naar een plek waar ze thuis kon zijn, weg van de dynastieke regelingen waar haar levenspartner aan onderworpen werd. En toch hield Scott nog het meest van een weekendje weg met haar Jagger. Cruisen op de Franse wegen, langs oude kastelen en kerkjes. Of gewoon voor hem zorgen in een van zijn vele optrekjes. Als een traditionele vrouw uit lang vervlogen tijden. Als een vrouw op wie ze haar retro-geïnspireerde kledinglijn misschien wel gebaseerd heeft.

Bij de lancering van elke collectie nodigde Scott slechts een handvol journalisten en aankopers uit. De toevallige aanwezigheid van Jagger mocht de aandacht niet afleiden. Of verleggen. Scotts laatste collectie werd vorig jaar tijdens een zittende lunch in Londen getoond, in een sierlijk gebouw aan de oevers van de Theems. Met een stralende Jagger naast Anna Wintour, hoofdredacteur van Vogue. Inspiratie vond Scott in het werk van de schilder Gustav Klimt, die ze erg bewonderde. "Ik hield ervan te lezen over diens liefdesaffaire met Adele Bauer", zei ze. Maar misschien ging ze zelf wel gebukt onder de vermeende escapades van haar eigen geliefde, Mick Jagger.

Onder de knoet

"Ze wist dat er andere vrouwen waren, maar accepteerde dat", vertelde Scotts voormalige huishoudster. "Ze hoopte met hem een gezin te stichten." Maar na twee huwelijksbreuken dacht Jagger niet meer aan trouwen. Al schonk hij zijn vriendin wel een gigantische diamanten ring, als teken dat hij de rest van zijn leven met haar wou doorbrengen. Volgens Scotts adoptiemoeder ook het bewijs dat haar dochter de rocker onder de knoet hield. "L'Wren is erg onafhankelijk en verdraagt geen nonsens, van niemand, hoe bekend ze ook zijn", zei Lula Bambrough. "Ze weet wat ze wil en ze krijgt het. Het verbaast me niet dat ze Mick heeft getemd."

In februari zou Scotts laatste collectie worden gepresenteerd in Londen. Om productionele redenen werd die op het laatste nippertje afgeblazen. Volgens de Britse pers zat haar bedrijf LS Fashion Ltd. in slechte papieren en was Scott te trots om dat toe te geven. Zelfs aan Jagger. Ze wilde niet het verwijt krijgen dat ze profiteerde van zijn fortuin. En ze hoefde zeker geen steun als de zaken er slecht voorstonden.

Waren het geldproblemen? Of had ze een depressie door de onvervulde kinderwens? De echte reden voor haar fatale beslissing neemt Scott mee in haar graf. Geen tekens aan de wand, geen afscheidsbriefje op de tafel. Precies wat we van haar konden verwachten. Want hoe zwaar het leven ook op haar schouders mocht drukken, ze zou er nooit met iemand over gesproken hebben. Het zat niet in haar karakter. Ze zou haar lijden gewoon voor zichzelf houden.

Hondstrouw

De modewereld rouwt. Mick Jagger nog meer. Voor iemand die voor het eerst in zijn ruige leven rust wist te vinden, is het verlies bikkelhard. "Ik ben nog steeds aan het worstelen om te kunnen begrijpen waarom mijn minnaar en beste vriend haar leven op zo'n tragische wijze heeft kunnen beëindigen", schreef de rocker op zijn Facebookpagina. "We hebben vele mooie jaren samen doorgebracht en hebben een mooi leven voor onszelf gecreëerd. Haar aanwezigheid was fantastisch en haar talent werd door velen bewonderd, niet het minst door mij. De eerbetonen van mensen hebben me geraakt, en ook de persoonlijke steunbetuigingen die ik heb ontvangen. Ik zal haar nooit vergeten."

L'Wren Scott werd liever niet herinnerd als 'vriendin van'. Maar onbedoeld heeft ze misschien wel het einde van zijn wereldgroep in de hand gewerkt. Want de hamvraag blijft: kunnen de Stones nog wel doorgaan na dit drama? Ze hadden al alles meegemaakt. Mick, Keith, Charlie en Ron hebben het leven geleefd dat ze altijd hebben bezongen. Bij momenten konden ze elkaars bloed wel drinken. Maar ondanks alles zijn ze altijd hondstrouw gebleven. Niet aan hun vrouwen, meestal aan de vriendschap. Maar altijd aan de Stones. Nooit eerder kreeg een outsider de Stones aan het wankelen. Voor het eerst wist een vrouw de frontman te temmen. En haar overlijden zou misschien onverwacht het weinig rock-'n-roll einde van de eeuwige rockband kunnen betekenen.

De eerstvolgende concerten van The Rolling Stones zijn uitgesteld. De optredens vanaf juni - Pinkpop en TW Classics - zouden gewoon doorgaan. Met de voltallige band. Zeggen ze nu. Want niets wijst erop dat Jagger zo snel weer als een Jumpin' Jack Flash op het podium kruipt.