Direct naar artikelinhoud

Reddingsboei bedrijven leidt tot massaal misbruik

De reddingsprocedure waarop bedrijven een beroep kunnen doen bij tijdelijke moeilijkheden leidt tot grove misbruiken.

De WCO of de wet op de continuïteit van ondernemingen werd in 2009 het leven geroepen om bedrijven met tijdelijke financiële moeilijkheden een overlevingskans te bieden. Die bedrijven krijgen dan de tijd om een herstelplan ui te werken en een regeling te treffen voor de afbetaling van hun schulden. Tijdens die periode moeten ze hun oude schulden niet terugbetalen en kunnen de schuldeisers ook geen beslag leggen op hun goederen.

Drie jaar later ogen de feiten niet fraai. Uit cijfers van het handelsinformatiebedrijf Graydon, die De Tijd kon inkijken, blijkt dat driekwart van de ondernemingen die op die doorstartwet een beroep doet, na een tijd toch over de kop gaat.

Insolventiespecialist Eddy Van Camp en ook andere specialisten op het terrein benadrukken dat de poort tot de reddingsprocedure veel te wijd open staat. De wet wordt misbruikt door bedrijven die virtueel al failliet zijn. Cijfers van Graydon bevestigen dat: "Zowat de helft van de BVBA's hebben op het ogenblik van de aanvraag nog een eigen vermogen van amper 500 euro. Dat betekent dat ze het wettelijk minimumkapitaal van 18.550 euro dan al bijna volledig hebben opgesoupeerd", zegt Graydonwoordvoerder Eric Van den Broele. "Meer dan de helft heeft een schuldgraad van 99 procent, wat enorm is."

"De rechtbanken kunnen wettelijk nauwelijks ingrijpen. Als de rechtbanken vaststellen dat die ondernemingen eigenlijk al failliet zijn, zouden ze het faillissement onmiddellijk moeten kunnen uitspreken. Nu kan dat niet", zegt Rik Colman van ING en zelf ook handelsrechter in de rechtbank van koophandel in Antwerpen. "Heel wat bedrijven die fundamenteel gezond zijn, raken daardoor in de problemen. Want hun klanten betalen niet meer en ze kunnen niets ondernemen."

Ook andere advocaten op het terrein spreken van grove misbruiken, bijvoorbeeld door kmo's die werden veroordeeld tot het betalen van een schade of ontslagvergoeding. "Zeker 10 procent van de bedrijven die een beroep doet op de WCO, wordt daartoe gedwongen omdat hun klanten zelf in WCO zitten of zelf failliet gingen", bevestigt Graydonwoordvoerder Van den Broele.