Direct naar artikelinhoud

Buitenaards leven op de dansvloer

De volgende dagen lijkt de dansvloer gek genoeg een draaischijf voor heel wat buitenaardse activiteit.

Met een ufo-fixatie in Petrol, kosmische dub in Gent en Leuven, en daarnaast nog eens de sterren van de dubstep in Trix, kunnen we alleszins weer voldoende argumenten aanhalen om dat hemel(s)lichaam van u als een komeet richting dansvloer te sturen.

In de Balzaal van de Vooruit zullen de wietdampen waarschijnlijk al volstaan om iedereen naar hogere sferen te tillen. Le Peuple de l'Herbe brengt in de Vooruit zijn bekende cocktail van dub, breakbeat, hiphop en funk. In de Balzaal speelt Adrian Sherwood dan weer ten dans. Deze Britse dubproducer verwierf naam en faam met zijn remixes van Coldcut, Depeche Mode, Primal Scream en Sinéad O'Connor. Zo'n 25 jaar geleden blies hij ook de carrière van Lee 'Scratch' Perry nieuw leven in, en vandaag wordt hij zélf op sleeptouw genomen door hippe dubsteppers als Kode 9. Verwacht je in Gent aan een avondje tussen dub en doobie.

Ook in het Stuk in Leuven staat dub vanavond centraal, al laat Rustie, een nieuw paradepaardje van Warp, zich niet op één genre vastpinnen. De hele muziekgeschiedenis sinds de eerste synthbliep haalt hij straks door de mix. Laat je vooral niet afschrikken door zijn affiniteit met horror en liefde voor opgefokte geluidsknipsels.

Mag het iets minder weird, maar daarom niet minder spannend? Zoek uw heil dan een dag later in Petrol. Onder de vlag F/S/A/R (kort voor Flying Saucers Are Real) ga je op kosmische excursie met internationaal bekende beatbonzen en Antwerpse nachtraven. Luc Tuymans stelt met Dimitri Brusselmans het nieuwe elektronicaproject Room voor. Blikvanger van de avond is Andrew Weatherall, die mee aan de wieg stond van het clubbersleven. Hij brengt het gevoel van de roemruchte Haçienda-jaren (bekend van van onder andere New Order en acidhouse) morgenavond ongetwijfeld weer tot leven. In de tweede zaal, de Horny Room, krijgen onze noorderburen Palmbomen, Bear Damen en Hyperhyper dan weer een kans om de dansvloer te vullen.

Verkiest u toch een hardere drop? Dan is het verjaardagsfeestje van Untitled! zeker een aanrader. Vijf jaar na de eerste editie vinden Nederlanders, en zelfs Amerikanen en Australiërs hun weg naar deze befaamde dubstepparty's. De vijftiende editie vindt plaats in Trix en biedt een knappe line-up met edele ridders uit het genre als Skream, Kastor & Dice, GoldFFinch, Gemini en Hijak. Zaterdag sluit het feestje ook af met een handvol artiesten die samen een collectieve nostalgietrip zullen ondernemen. Drop out!

F/S/A/R, 18/2 in Antwerpen (www.petrolclub.be) 5 years Untitled!, 17-18/2 in Antwerpen (www.trixonline.be) Adrian Sherwood en Le Peuple de l'Herbe, 17/2 in Gent (www.vooruit.be) Rustie, 17/2 in Leuven (www.stuk.be)