Direct naar artikelinhoud

Water staat ons aan de lippen

Ons land krijgt tegen 2100 af te rekenen met zware overstromingen en torenhoge kosten als gevolg van de stijgende zeespiegel. Die en andere onthutsende voorspellingen staan in een gelekt ontwerp van het nieuwste VN-klimaatrapport.

In de EU rijzen de directe kosten door de zeespiegelstijging tegen eind deze eeuw tot 17 miljard euro per jaar als er geen ingrepen komen om het zeeniveau te bedwingen. België zal, samen met Nederland, Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en Denemarken, de zwaarste rekening gepresenteerd krijgen. Dat staat in het langverwachte nieuwe VN-klimaatrapport dat eind deze maand in Japan wordt voorgesteld.

Het is het meest uitgebreide onderzoek naar de impact van de opwarming van de aarde ooit. In vergelijking met de vorige rapporten is deze versie gebaseerd op een nog grotere massa relevante studies. Honderden van de meest vooraanstaande wetenschappers analyseerden duizenden van de recentste en beste onderzoeken en puurden daar na lang overleg voorspellingen uit.

Naast een hoge prijs voor de zeespiegelstijging moet België zich volgens het VN-klimaatpanel ook voorbereiden op "ernstige afname van de grondwaterbronnen". Ons land wordt hier samen genoemd met Italië, Spanje en Noord-Frankrijk. Voor België merken de onderzoekers ook op dat we nu al kampen met "aftakeling van de bossen en dode bomen".

Erger en erger

De andere bevindingen gaan over grotere regio's, omdat het nu eenmaal erg moeilijk is om voor kleine oppervlaktes zoals ons land exacte voorspellingen te maken. Maar zowel voor Europa als voor de hele wereld gaan de resultaten in één welbepaalde richting: het ziet er niet goed uit. En problemen die er nu al zijn verergeren.

Nooit was het - nochtans extreem voorzichtige - panel zo expliciet. De klimatologen voorspellen miljoenen klimaatvluchtelingen, escalerende conflicten en een ontwrichting van de wereldeconomie.

"Tijdens de 21ste eeuw zullen de effecten van de klimaatverandering de economie en de strijd tegen armoede vertragen, de voedselzekerheid aantasten en nieuwe armoedevalkuilen veroorzaken, vooral in stedelijke gebieden", zo staat in het gelekte voorontwerp.

Zelfs lage temperatuursstijgingen, met 1 graad tegenover pre-industriële niveaus, dreigen aan oogsten te raken die de hele wereld van voedsel voorzien. Bij een temperatuursstijging met 2,5 graden zou de wereldeconomie tot 1.400 miljard dollar per jaar kunnen verliezen.

Momenteel is de wereld op weg naar een opwarming met 3,7 graden tegen 2100. >> 15