Direct naar artikelinhoud

Federaal parket buigt zich over neonazistisch Blood and Honour

BRUSSEL l Het federaal parket bekijkt of er een onderzoek opgestart moet worden naar de bijeenkomsten van het neonazistische Blood and Honour in Bellegem en in Overpelt. Dat heeft minister van Justitie Jo Vandeurzen in de bevoegde Kamercommissie verklaard in antwoord op een vraag van Meyrem Almaci (Groen!).

In het weekend van 19 en 20 april organiseerde Blood and Honour twee activeiten in ons land. Toen dat in het actualiteitenmagazine Koppen aan bod kwam, stelde de lokale politie op vraag van de procureur des Konings van Kortrijk een proces-verbaal op wegens aanzetten tot discriminatie. Op 7 mei startte de procureur een opsporingsonderzoek. Mogelijk zijn er inbreuken gepleegd tegen de wet op het negationisme en de antiracismewet.

De Gentse procureur-generaal liet minister Vandeurzen al weten dat het gerecht van plan is het beeldmateriaal van Koppen in beslag te nemen en de betrokkenen te verhoren. "Het is nu aan het federaal parket om uit te maken al dan niet gevolg te geven aan het verzoek van het parket van Kortrijk", stelde de CD&V-minister. Hij zei dat hij de procureurs-generaal van Gent en Antwerpen een brief heeft gestuurd waarin hij zijn bezorgdheid uit. Volgens de minister wijzen de samenkomsten en de documentatie van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding op het bestaan van groeperingen die rassenhaat prediken en de Holocaust ontkennen. "Wie lid is van zo'n groepering is strafbaar."

Vandeurzen wees erop dat hij dergelijke bijeenkomsten niet preventief kan aanpakken. Dat is de bevoegdheid van de minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael.