Direct naar artikelinhoud

Treinbotsing in Polen kost 16 levens

Bij een treinongeval in Polen zijn 16 mensen omgekomen. Twee treinen die samen 350 passagiers vervoerden botsten frontaal nadat ze om nog onbekende reden op hetzelfde spoor terechtgekomen waren.

De feiten dateren van zaterdagavond 21 uur. Een trein op de lijn Warschau-Krakau botste met de trein die de stad Prezmysl met de hoofdstad verbond. De botsing, in de buurt van het plaatsje Szczekociny, 195 kilometer ten zuidwesten van Warschau, vond plaats op een traject dat onlangs nog was vernieuwd. Onderzoek moet nu de oorzaak van het ongeluk uitwijzen.

Door de schok reden beide treinen als het ware over elkaar heen. Wagons werden weggerukt en lagen kriskras in het landschap, op en naast het spoor. Sommige voertuigen werden zelfs meters de hoogte ingestuwd. Van de ongeveer 350 passagiers lieten er 16 het leven. Brandweerlui en reddingswerkers hadden grote moeite om de slachtoffers te ontzetten. Een zestigtal reizigers raakte gewond, van wie de helft zwaar.

Die balans is vermoedelijk finaal. "We hebben zes snuffelhonden naar de plaats van het ongeval gestuurd", zei een woordvoerder van de brandweer aan persagentschap AFP. "Zij zijn gespecialiseerd in het speuren naar lijken en mensen die nog leven. De honden hebben niets meer gesignaleerd." Honderd procent zekerheid zeggen de hulpverleners pas te zullen hebben als de wrakken weggehaald zijn, iets dat dagen kan duren.

"We hoorden een oorverdovend geluid en werden uit onze zetels weggerukt," zegt een reiziger tegen het Poolse persagentschap PAP. "In de wagon en daarbuiten lagen mensen en lichaamsdelen."

De eerste minister van Polen, Donald Tusk, trok onmiddellijk naar de plaats van het onheil. "Dit is de meest tragische ramp sinds jaren", zei hij, zichtbaar geschokt. President Bronislaw Komorowski kondigde de nationale rouw af.