Direct naar artikelinhoud

Belgocontrol legt werk neer in Luik

De luchtverkeersleiders van Belgocontrol, het overheidsbedrijf dat instaat voor de luchtverkeersleiding in ons land, hebben vannacht het werk neergelegd op de luchthaven van Luik. De actie is een reactie op de voor Belgocontrol vernietigende audit, maar zal zich niet verder verspreiden over andere luchthavens.

“We wilden tonen dat het ons menens was”, zegt vakbondsman Rudy Tourlamain (VSOA). “Maar tijdens een verzoeningsvergadering met de directie dinsdagmiddag werd een kleine opening geforceerd. Daarom hebben we beslist verdere acties af te blazen en volgende week woensdag opnieuw samen te zitten.”

Omdat Luik hoofdzakelijk een vrachtluchthaven is, bleef de impact op de reizigersvluchten beperkt. Met de stakingsactie wil het personeel van Belgocontrol zijn ongenoegen uiten over het beleid van het management van het overheidsbedrijf. De vakbonden eisen dat de directie maatregelen neemt naar aanleiding van de vernietigende audit die accountantsbureau KPMG in opdracht van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) uitvoerde over de werking van het bedrijf.

Staatssecretaris Schouppe presenteerde maandagavond een actieplan voor Belgocontrol, bestaande uit vijf punten, dat tegen 1 juli gefinaliseerd moet worden. De regering neemt in de komende weken en maanden beslissingen over de financiering en organisatie van dit overheidsbedrijf.

Belgocontrol telt 970 werknemers, onder wie circa 350 verkeersleiders. De interne audit werd eind vorig jaar uitgevoerd, na een opeenstapeling van vakbondsacties tegen het personeelstekort en tegen de hoge werkdruk.