Direct naar artikelinhoud

Reddingswerkers Italië weigeren roekeloze skiërs nog te redden

Een van de meest ervaren reddingswerkers uit de Italiaanse Alpen heeft zijn stafleden aangeraden niet langer op te treden om roekeloze skiërs te redden die bewust waarschuwingen voor lawinegevaar negeren. ‘Wij kunnen ons eigen leven toch niet op het spel blijven zetten voor zij die buiten de piste gaan, terwijl ze zich goed bewust zijn van de risico’s?’

Opeenvolging van dodelijke ski-ongevallen doet Italiaanse hulpverleners opmerkelijke noodkreet slaken

Valdostano

De markante uitspraak komt er na een nieuw dodelijk wintersportweekend, waarbij drie toeristen omkwamen. Ondanks herhaalde waarschuwingen begaven zij zich in risicovolle zones.

Rafael Kostner, technisch adviseur van de reddingseenheid Aiut Alpin Dolomites en algemeen beschouwd als een van de meest ervaren reddingswerkers in de Italiaanse Alpen, trok gisteren fors aan de alarmbel. Kostner waarschuwde dat het hoog tijd is dat de opeenvolging van ski-ongelukken een halt wordt toegeroepen. In één adem riep hij zijn manschappen op om skiërs en bergbeklimmers die de waarschuwingen negeren, niet langer te helpen. “Wij kunnen ons eigen leven toch niet op het spel blijven zetten voor zij die buiten de piste gaan en zich goed bewust zijn van de daaraan verbonden risico’s?”, zei Kostner in de lokale krant Alto Adige. “Vorige zaterdag konden we nog een alpinewandelaar redden die twee uur geklemd zat in een lawine. Hij was er alleen op uit getrokken, zonder aanbevolen alarmsignaal en had zich in een gevaarlijke zone begeven. Op die manier bracht hij niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van zijn redders in gevaar.”Kostners uitspraak volgde op een dodelijke week voor de wintersport in de Italiaanse Alpen. Gisteren werd bekend dat twee Italianen, de 51-jarige Roberto Laghi en de 35-jarige Andrea Rontini, dood werden teruggevonden in de Sesto Dolomieten in de Italiaanse Alto Adige-regio. Ondanks waarschuwingen over een hoog lawinerisico betraden de twee zondag onveilige zones. Maandagnamiddag werden de twee Italianen dood teruggevonden. Eveneens zondag ontdekten de nooddiensten het lichaam van een vermiste skiër die in het nabijgelegen Brenta Dolomietengebergte buiten de piste was gegaan en prompt verrast werd door een dodelijke lawine. Enkele andere gezaghebbende reddingsofficials sloten zich al bij Kostners oproep aan. Fabio Bristot, hoofd van de nooddiensten in de Belluna-regio van de Veneto Dolomieten, zei aan de Corriere della Sera: “Ik deel de visie van Kostner. Ook al hebben we onze verantwoordelijkheden en verplichtingen, soms moeten we gewoon ‘neen’ durven zeggen en de risico’s evalueren die aan een reddingsoperatie verbonden zijn.” Adriano Favre, directeur van het Soccorso Alpino reddingsteam in Valdostano: “We leggen een zware verantwoordelijkheid naast ons neer als we niet uitrukken. Maar we moeten ook de lijn durven trekken tussen absoluut noodzakelijke interventies en de situaties waarin we ‘neen’ moeten zeggen.” In december vroeg Guido Bertolaso, hoofd van de Italiaanse Civiele Bescherming, nog strengere maatregelen tegen wilde wintersporters, als reactie op de dood van vier reddingswerkers. Die wilden in de Dolomieten twee toeristen redden die alle lawinewaarschuwingen hadden genegeerd, maar kwamen bij de redding zelf om het leven. De bevoegde Italiaanse ministers reageerden door een amendement te stemmen op de wet op civiele bescherming. Daardoor werd het mogelijk gevangenisstraffen en boetes tot 5.000 euro uit te spreken voor mensen die dodelijke sneeuwverzakkingen veroorzaken of lawinewaarschuwingen negeren.