Direct naar artikelinhoud

Cortebeeck wordt ondervoorzitter Internationale Arbeidsorganisatie

Afscheidnemend ACV-voorzitter Luc Cortebeeck wordt vandaag in het Zwitserse Genève op het schild gehesen als nieuwe ondervoorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

Op de conferentie van de IAO in Genève vond de driejaarlijkse verkiezing van de 'governing body' of raad van bestuur plaats. Taak van dat orgaan is het dagelijkse bestuur van de IAO en het beheer van een jaarlijks budget van meer dan 700 miljoen dollar.

Het orgaan bestaat uit 56 leden: veertien werknemersvertegenwoordigers, veertien afgevaardigden van de werkgeversgroep en 28 leden van de regeringsgroep. In de werknemersgroep haalde afscheidnemend ACV-voorzitter Luc Cortebeeck de meeste stemmen van alle Europeanen. Hij geniet immers een uitstekende reputatie binnen de IAO en heeft al jaren ervaring als ondervoorzitter van het Internationaal Vakverbond (IVV). Vandaag wordt hij officieel voorzitter van de groep en daarmee ook de spreekbuis van alle werknemers ter wereld, inclusief de leden van de Chinese vakbonden, die tot nu toe geen lid waren van het IVV.

De voorzitters van de groepen worden automatisch ook ondervoorzitter van het IAO, die geleid wordt door de Chileen Juan Somavía. Behoudens een onverwachte wending wordt Cortebeeck vandaag dan ook gekroond tot één van de nummers twee. Zijn nieuwe internationale functie van drie jaar is onbezoldigd, maar daarom niet minder prestigieus. Een paar jaar geleden zou het nog ondenkbaar zijn dat een vakbondstopman uit het kleine België een dergelijk mandaat zou mogen bekleden.

Nog tot het einde van dit jaar combineert Cortebeeck zijn nieuwe functie met het voorzitterschap van het ACV, op 1 januari 2012 geeft hij de scepter van de christelijke vakbond door aan zijn opvolger Marc Leemans. Hoewel hij vanaf dan officieel met brugpensioen gaat, zal Luc Cortebeeck nog tot en met 2014 de handen meer dan vol hebben met de IAO.