Direct naar artikelinhoud

Wouter Beke doet nog zeker een week door

Onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) ziet volgende week de tenoren Bart De Wever en Elio Di Rupo, daarna zet hij de eindsprint in met alle partijvoorzitters. N-VA slikt zijn deadline van eind april definitief in.

De lunch van onderhandelaar Wouter Beke met de Vlaamse partijvoorzitters liep gisteren aardig uit. Meer dan drie uur zaten Caroline Gennez (sp.a), Alexander De Croo (Open Vld), Bart De Wever (N-VA) en Wouter Van Besien (Groen!) met Beke aan tafel in de salons van de Senaat. Op het menu stonden asperges met zalm, rundvlees met een slaatje, mascarpone met aardbeien én een technische toelichting over de onderhandelingen die hij al sinds 2 maart voert met PS en N-VA.

Beke onderhield zijn gezelschap lang over de financieringswet en kort over de gezondheidszorg. Bij de financieringswet worden nog steeds twee modellen tegen elkaar afgewogen. Het eerste start van de split rate, het tweede van op- en afcentiemen die de deelstaten kunnen heffen op federale belastingen. Het laatste model - dat de voorkeur geniet van de Franstaligen - werd de laatste weken wel zwaar uitgebreid, waardoor het de goedkeuring van N-VA zou kunnen krijgen. “Dat model lijkt op een zwaar verbouwde, gepimpte auto,” zegt een partijvoorzitter. “Helaas staan er nog geen wielen onder.” Een definitief fiat voor dat model hebben de twee verkiezingsoverwinnaars evenwel nog niet gegeven.

Beke heeft daarnaast ook een bijna afgewerkt voorstel voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde op zak, maar is voorzichtig over de inhoud om geen overhaaste reacties uit te lokken die zijn werk een maat voor niets maken.

Geen verrassingen

Tijdens de lunch kreeg Bart De Wever de vraag voorgeschoteld of hij zich aan zijn deadline zou houden en er maandag mee zou ophouden. De Wever antwoordde daarop dat hij wil dat “Beke zijn opdracht tot een goed einde kan brengen”. N-VA had enkele weken geleden gedreigd om eind april, op het moment dat de federale regering haar begroting moet indienen, de onderhandelingstafel te verlaten. Maar eergisteren kreeg de onderhandelaar in een tête-à-tête met De Wever de garantie dat dat niet zou gebeuren.

Na de lunch repte Beke zich naar de koning voor een tussentijds verslag. Daar kondigde hij aan, zoals verwacht, dat hij nog even verder doet. “De heer Beke zal zijn conclusies neerschrijven om een akkoord over de staatshervorming voor te bereiden, zodanig dat de onderhandeling effectief kan opgestart worden”, luidde het communiqué van het paleis. Volgende week staan alvast twee vergaderingen gepland met de twee tenoren. Een over gezondheidszorg en een over de financieringswet. Daarna zouden de andere voorzitters erbij gehaald worden.

Vakbonden

Enkele deuren verder, in het pand van de Kamervoorzitter, trakteerden de Franstalige partijvoorzitters de top van het Vlaamse middenveld op hun visie op de communautaire onderhandelingen. Di Rupo nam de algemene uitleg voor zijn rekening, cdH-voorzitter Joëlle Milquet had het over de kinderbijslag, gezondheidszorg en werk, Ecolovoorzitter Jean-Michel Javaux over de financieringswet en Charles Michel (MR) over Brussel. Ze benadrukten unisono dat het niét hun bedoeling is om N-VA te laten vallen, dat ze wel degelijk een staatshervorming willen, maar niet als die leidt tot het einde van België. Ook sloegen de Franstaligen een uitgebreid mea culpa over de mislukte, zomerse onderhandelingen van 2007 en formuleerden ze nogmaals de uitdrukkelijke wens dat Beke zich ook over de socio-economische onderhandelingen zou buigen. Die kans lijkt evenwel klein: als Beke “een begin van een communautair akkoord” in tekstvorm heeft, speelt hij de bal door naar zijn opvolger. N-VA is nog altijd vragende partij om die rol in te vullen.