Direct naar artikelinhoud

Minimumloon pakt Duitse armoede aan

Geen mini-jobs meer in Duitsland: het parlement keurde het minimumloon goed.

Het Duitse parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat een nationaal minimumloon van 8,5 euro per uur invoert. Volgens de regering zullen ongeveer 3,7 miljoen mensen daardoor meer verdienen. De nieuwe wet moet in 2015 van kracht zijn en wordt elke twee jaar tegen het licht gehouden.

Het plan komt van regeringscoalitie CDU/CSU en SPD. Van de 601 parlementsleden stemden er 535 voor de nieuwe loonwet. Er waren maar vijf tegenstemmen en 61 onthoudingen. Er zijn wel uitzonderingen ingevoerd. Zo zal het minimumloon niet gelden voor jongeren onder 18 jaar of voor langdurig werklozen tijdens de eerste zes maanden van hun job. In sommige gevallen geldt een overgangsmaatregel tot 2017.

Kiezersbedrog

De invoering van een wettelijk minimumloon was een belangrijke eis van de sociaaldemocraten tijdens de regeringsonderhandelingen met de christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel. Die laatste was aanvankelijk tegen de invoering van het minimumloon, maar zonder toegeving was een regering met de socialisten wellicht niet mogelijk geweest.

Duitsland is een van de weinige Europese landen waar het minimumloon nog niet bestaat, al zijn er wel sectorale minimumlonen. De afwezigheid van een minimumloon wordt vaak geciteerd als een van de oorzaken voor de stijgende armoede in het land.

Om de naleving van de betaling van het minimumloon te controleren, moet de overheid 1.600 inspecteurs in dienst nemen. Dat kost Berlijn een slordige 80 miljoen euro per jaar, meldde de krant Bild eerder deze week. Controle is nodig omdat wit werken een stuk duurder wordt door het minimumloon en het voor bedrijven dus lucratiever wordt mensen in het zwart te laten werken.

Zowel bedrijven als vakbonden hebben kritiek geuit op het wetsvoorstel, zo meldt de Wall Street Journal. Topman Frank Bsirske beschuldigt de sociaaldemocraten van kiezersbedrog. De uitzonderingen die op het laatste moment aan het wetsvoorstel zijn toegevoegd treffen de meest kwetsbare werknemers, zei hij. Het parlement heeft het wetsvoorstel volgens Bsirske "brutaal geamputeerd".

Het Duitse economische instituut Ifo berekende dat het minimumloon tot het verlies van 900.000 jobs kan leiden. Vooral halftijdse banen zouden kwetsbaar zijn. De OESO had lof voor het Duits initiatief en noemde het een hefboom tegen inkomensongelijkheid.