Direct naar artikelinhoud

Politieke impasse van vorig jaar heeft verstrekkende gevolgen

Noodoplossing gezocht voor topbenoemingen

Brussel l De politieke impasse van het voorbije jaar zorgt stilaan voor grote problemen. Een reeks topfuncties op cruciale diensten raakt maar niet ingevuld. Een rondvraag van De Morgen zorgt alvast voor een indrukwekkend lijstje: Financiën, Defensie, Comité P en Kanselarij zitten in een machtsvacuüm. De kersverse premier Van Rompuy probeerde de voorbije dagen de problemen voorlopig op te lossen.

Eerste minister Herman Van Rompuy is zich van de problemen bewust. Woensdagavond werd beslist dat generaal August Van Daele voorlopig toch baas van het Belgische leger blijft. Van Daele is echter niet het enige nijpende dossier dat snel opgelost moet worden. Gisteren werd ook een noodoplossing gevonden voor het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad.

De voorbije twee dagen is in ijltempo gezocht naar tijdelijke oplossingen voor problemen die al maanden in de lucht hangen. Zijn dringend aan vervanging toe: de gouverneur van Brussel-Hoofdstad, de topman van het Comité P, de topman bij Financiën, de topman van Defensie en de topman van de Kanselarij (de diensten van de premier), om alleen maar de absolute prioritare benoemingen op een rij te zetten.

Als topman van het Comité P, het orgaan dat namens het parlement de politiediensten controleert, wordt al een tijdje de Antwerpse procureur Bart Van Lijsebeth genoemd als opvolger van voorzitter André Vandoren. Formeel is het de Kamer van Volksvertegenwoordigers die over de benoeming beslist, maar de facto gaat het om een politieke beslissing van de regering. Een beslissing die nog altijd niet formeel genomen is.

Ook op de nieuwe defensiechef blijft het wachten. Tijdens haar eerste zitting van de nieuwe ministerraad koos de regering-Van Rompuy woensdagavond voor een noodoplossing om een machtsvacuüm aan de top van het leger te vermijden: ze besliste het mandaat van de huidige chef Defensie toch te verlengen. Generaal August Van Daele blijft dus op post tot het ogenblik waarop de regering, op voorstel van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V), de aanduiding van een nieuwe chef bij Defensie zal goedkeuren.

Al sinds 2007 zit ook de Federale Overheidsdienst Financiën zonder topman. De benoeming van Jean-Claude Laes als voorzitter van de FOD Financiën werd vernietigd door de Raad van State. Laes is de ex-kabinetschef en een politieke benoeming van minister van Financiën Didier Reynders (MR).

Ook de Federale Overheidsdienst Kanselarij heeft geen voorzitter. Daarvoor was Hans D'Hondt voorbestemd. Hij was eerder al kabinetschef van Leterme toen die nog Vlaams minister-president was en is de rechterhand en vertrouweling van de ex-premier. Na een klacht begin december 2008 werd zijn benoeming vernietigd. Op dit moment is hij in opspraak door de Fortisaffaire. (gt) >3

Voorbije dagen is in ijltempo gezocht naar tijdelijke oplossingen voor problemen die

al maanden in de lucht hangen