Direct naar artikelinhoud

Antwerpse basisscholen creëren 746 bijkomende plaatsen

De Antwerpse basisscholen zijn erin geslaagd om 746 extra plaatsen te creëren. Dat heeft de dienst Studiewijzer bekendgemaakt. Maar het probleem is daarmee niet opgelost: na de elektronische inschrijvingsronde bleven minsten 1.500 kinderen in de kou staan.

Hoeveel van die 1.500 kinderen inmiddels nog op zoek zijn naar een school is onduidelijk. “Sinds 19 april zijn er al kinderen van de weigeringslijsten gehaald, waarna ze alsnog ingeschreven konden worden”, zegt Karen Cornelis van Studiewijzer. “Sommige kinderen staan ook op meerdere wachtlijsten en bovendien kun je onmogelijk weten hoeveel ouders al elders een oplossing gezocht en gevonden hebben voor hun kinderen. Ik denk dan aan gezinnen die noodgedwongen kiezen voor een school buiten Antwerpen.”

Nu zijn er dus 746 bijkomende plaatsen. Dat is meestal het gevolg van het feit dat scholen de banken letterlijk wat dichter bij mekaar geschoven hebben en zo extra kindjes in de klassen kunnen zetten. Verschillende scholen hebben echter ook een volledige extra klas ingericht. Een gevaarlijke piste, zo waarschuwden veel experts al, want in zes jaar tijd betekent één extra klas wel pakweg 150 kinderen meer. In totaal zijn er in 25 kleuterscholen en 19 lagere scholen stoelen bijgekomen: 309 plekken in het eerste leerjaar, 328 in de peuterklas en 65 in het eerste kleuterklasje.

Maar 746 extra plaatsen betekent niet dat er ook 746 vrije plaatsen zijn. “Scholen met weigeringslijsten vullen die nieuwe plaatsen eerst op volgens de volgorde van de weigeringslijst”, zegt Cornelis. “Maar zeker in de lagere scholen zien we dat er vaak een onevenwicht is. Er zijn scholen waar nog steeds een weigeringslijst is en er zijn scholen waar nog plek over is, maar waar mensen niet geïnteresseerd zijn om er in te schrijven.” Zo komt het dat er op dit moment bijvoorbeeld 420 plekken voor instappertjes vrij zijn, maar dat die niet allemaal meteen ingevuld worden.

Studiewijzer rekent erop dat er de komende tijd nog extra plaatsen zullen bijkomen. “Op dit moment publiceren we enkel de plaatsen die gegarandeerd zijn”, zegt Cornelis. “Er zijn echter nog steeds scholen die de intentie te kennen geven om meer leerlingen op te vangen. Alleen is het niet altijd zo evident om dat te verwezenlijken. In het vrije onderwijs zijn de structuren vaak complex, waardoor het lang duurt vooral alles in kannen en kruiken is.”

Bijkomende vrije plekken zullen op de site van Studiewijzer bekendgemaakt worden en ouders kunnen zich ook via een nieuwsbrief op de hoogte laten houden.(KH)