Direct naar artikelinhoud

Voeding goedkoper dankzij inflatie

De inflatie is deze maand in ons land gedaald tot 0,36 procent. Meteen het laagste peil sinds december 2009. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie.

De inflatie is een indicator voor de stijging of daling van de consumentenprijzen. De consumptieprijsindex daalde vooral door lagere prijzen voor groenten, fruit, elektriciteit, vliegtuigtickets en mobiele telefonie.

De inflatie voor voeding is zelfs - voor het eerst sinds januari 2010 - negatief (-0,55 procent). Concreet betekent dit dat voeding in mei gemiddeld 0,55 procent goedkoper was dan in mei 2013. Dat is vooral het gevolg van prijsdalingen voor verse voeding zoals groenten en fruit. Het weer dit voorjaar was ideaal voor land- en tuinbouw, tegenover het koude voorjaar in 2013, analyseert de FOD Economie.

Huisvuilophaling, vlees en snijbloemen werden dan wel weer iets duurder. Het dalen van de inflatie heeft als gevolg dat ook de index zakt.

De spilindex, gebruikt voor de berekening van de ambtenarenweddes en de uitkeringen, werd dank ook niet overschreden. Dat is dan weer een meevaller voor de overheid.

België staat niet alleen in de eurozone qua lage inflatie. In heel de eurozone dalen de consumentenprijzen al 25 maanden op een rij.