Direct naar artikelinhoud

Vrouwelijke testrijder maakt indruk

Susie Wolff, geboren als 'Stoddart' maar sinds 2011 getrouwd met Toto Wolff, baas van het Mercedesteam, is testrijder bij Williams. En er was haar beloofd dat ze dit jaar achter het stuur mocht tijdens een officiële oefensessie. Gisteren, dus. Een vrouw in Formule 1, het is niet nieuw. Er was Maria Teresia De Filippis in de prehistorie, in de jaren zeventig startte ene Lella Lombardi in 12 grand prix, zonder succes, en 22 jaar geleden probeerde Giovanni Amati zich drie keer tevergeefs te kwalificeren.

Aan racen is Susie Wolff nog niet toe, maar ze koestert wel die ambitie. De 31-jarige Schotse dankt haar rol bij Williams wellicht aan manlief Toto, maar deed het in de vrije trainingen lang niet onaardig: 15de tijd op 1,6 seconden van Nico Rosberg, maar vooral amper twee tienden trager dan Felipe Massa in de andere Williams.

"Ik krijg altijd dezelfde vragen", zei Wolff, die op haar 13de begon te karten en later vooral in de Duitse DTM meereed. "Is een vrouw wel snel genoeg? Sterk genoeg? Heeft een vrouw wel voldoende uithouding? Kan een vrouw wel overeind blijven in een mannenwereld? Welnu, ik heb vandaag bewezen dat dit geen mannenwereld is. Als ik mijn helm op zet, ben ik geen vrouw meer, maar een coureur zoals alle anderen. Het moeilijkste in Formule 1 is een kans krijgen om je te tonen. Die kans heb ik nu gehad, maar ik wil meer."

'Meer' betekent: een vast zitje volgend jaar. Als het aan Bernie Ecclestone ligt, is dat geen probleem. "Een Chinees, een zwarte en een vrouw", antwoordde hij ooit op de vraag wat zijn F1 mangelde. De eerste twee kreeg hij al, nu nog de vrouw?