Direct naar artikelinhoud

Argwaan troef tussen Moskou en Kiev

Oekraïne heeft met een beschuldigende vinger naar Rusland gewezen nadat een Oekraïens legertoestel dichtbij de grens met Rusland was neergehaald. Volgens Kiev is het vliegtuig 'waarschijnlijk' vanuit Rusland door een raket geraakt.

Het toestel, een AN-26 transportvliegtuig, vloog volgens de Oekraïense minister van Defensie Valeri Hetelej op 6.500 met hoogte. Op die hoogte kan het onmogelijk zijn neergeschoten met een draagbare luchtdoelraket. Dat moet volgen hem met een 'krachtiger wapen' zijn gebeurd.

De Oekraïense regering beschuldigde Moskou er ook van dat het opnieuw een grote troepenmacht samentrekt langs de grens. Ook de NAVO zegt dat Rusland bezig is zijn troepen langs de grens te versterken. In totaal zouden er nu 10- tot 12.000 militairen in het grensgebied zijn samengebracht.

Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko zouden de rebellen ook over een nieuw raketsysteem beschikken. Daarmee hebben zij volgens hem de aanval op een Oekraïense colonne uitgevoerd waarbij vorige week 23 Oekraïense militairen omkwamen.

Pantserwagens

Kiev zegt over bewijzen te beschikken dat Rusland de rebellen regelmatig van wapens voorziet. In de nacht van zondag op maandag zou de Oekraïense luchtmacht een aanval hebben uitgevoerd op een colonne van bijna honderd legervoertuigen, waaronder tanks en pantserwagens, die vanuit Rusland de grens bij Izvarino was overgestoken. Een deel van de voertuigen zou zich haastig hebben teruggetrokken op Russische grondgebied.

De afgelopen tijd hebben de rebellen de beschikking gekregen over grote aantallen tanks en pantserwagens. Ook voegen zich steeds meer vrijwilligers uit Rusland bij de opstandelingen in het oosten van Oekraïne. Een rebellencommandant pochte maandag dat de opstandelingen binnenkort ook hun eigen luchtmacht zouden krijgen. Ze zouden een gevechtsvliegtuig hebben buitgemaakt op de Oekraïense strijdkrachten.

De spanning tussen Moskou en Kiev is sterk opgelopen, nadat granaten waren neergekomen in een stadje aan de Russische kant van de grens. Daarbij kwam een man om. Moskou beschuldigt Oek- raïense troepen ervan dat ze opzettelijk het vuur hebben geopend op het Russische Donetsk (niet te verwarren met de stad Donetsk in Oekraïne, die in handen is van de rebellen).

Rusland liet gisteren weten dat het waarnemers van de OVSE heeft uitgenodigd om toezicht te houden op de grenspost bij Donetsk en een andere overgang waar de laatste tijd hevig is gevochten.

Volgens een Russische krant overweegt het Kremlin groen licht te geven voor gerichte aanvallen op Oekraïense troepen als wraak voor de beschieting van het dorp Donetsk.

De rebellen hopen vurig dat Rusland rechtstreeks betrokken zal raken bij de strijd. De laatste tijd zijn zij steeds meer in het nauw geraakt door de opmars van de Oekraïense troepen.