Direct naar artikelinhoud

'Verstoppertje is leuker dan Walibi'

Als je verstoppertje wilt spelen met vijfhonderd volwassenen - een Facebookidee van ene Elise De Rijck -, heb je een wel heel ruime woonkamer nodig. En dus wordt het plezierigste spel ter wereld morgen gespeeld in... Ikea Wilrijk. 'Verstoppertje is uniek, en veel populairder dan u denkt.'

Niet dat ikzelf mee zal doen morgen, maar ik ben zaterdag al eens op prospectie gegaan in de Ikea van Wilrijk. De showappartementen, die ergerlijk slim volgestouwd zijn met Zweeds design, zuigen mensen die een goede schuilplaats zoeken meteen naar zich toe. Het zijn kleine doolhofjes en sommige hebben een goed verborgen douchehokje.

Aan vele wanden hangen gordijnen, maar die kunnen verraderlijk zijn, zo onthoud ik uit de les geschiedenis in het vierde studiejaar. Meester Johan legde ons toen uit dat Julius Caesar zich achter een gordijn verstopt had voor Brutus, maar dat zijn voeten er nog onderuit staken. "Gevonden!", kraaide Brutus vrolijk toen hij het gordijn wegtrok en zijn adoptievader neerstak.

Waarom een bende volwassenen morgen massaal verstoppertje gaat spelen? "Iemand zoeken die verstopt is, is niet meer of minder dan een probleem oplossen. Dus is het plezant", zegt gedragsbioloog Mark Nelissen, professor emeritus aan de Universiteit Antwerpen. "Ook voor degene die zich verstopt, is het spel boeiend: hij of zij lost het probleem op van een gevaar te ontwijken - 'ik ontsnap aan de boze schurk'."

Die boze schurk is morgen een hele dag lang Elise De Rijck. Op 25 juni is zij aan haar laatste jaar als twintiger begonnen en voor ze op tram 3 kruipt, wil ze nog een aantal dingen gedaan hebben. Waaronder verstoppertje spelen in de Ikea. Wat aanvankelijk enkel bedoeld was voor haar vrienden, groeide via Facebook uit tot een evenement waar 13.000 man op af zou komen.

"Verstoppertje is populairder dan u denkt!", zegt pedagoge Marijke Bisschop. "Ik kan me niet voorstellen dat het ergens ter wereld niet wordt gespeeld. Je verstoppen en weer tevoorschijn komen zit in de ontwikkeling van elk kind. Je vindt het overal, in alle culturen. Verstoppertje is veel leuker dan Walibi."

Dat moet ook Ikea gedacht hebben, want de meubelgigant liet Elise weten: "Wij doen mee!" Voorwaarde was wel dat het aantal deelnemers beperkt zou blijven. Geef toe: verstoppertje spelen met 13.000 mensen is er een beetje over. Morgen zullen de deelnemers zich in zes shifts van vijfhonderd man kunnen verbergen in de vele hoekjes van het woonwarenhuis.

Hoe komt het dat zelfs volwassenen verstoppertje nog zo geestig vinden? "De mens houdt van spelen, hij is immers een dier met neotenie: ook in het volwassen stadium houdt hij jeugdige kenmerken vast", legt Nelissen uit. "Een spel is in wezen een nabootsing van de realiteit, maar zonder de negatieve of gevaarlijke elementen ervan."

"De spanning tussen zoeken en vinden is fantastisch, maar mag ook niet te groot worden", weet Bisschop. "Daarom houdt een kind het ook niet lang vol om zich te verstoppen. Vaak springt het vanzelf tevoorschijn: hier ben ik! Als verstoppertje te lang duurt, is het niet meer leuk. Het houdt vanzelf op, zonder dat er een verliezer of winnaar is. Een kind dat zich verstopt, wil gevonden worden, alleen niet onmiddellijk. Even kunnen verdwijnen is magisch."

Veel plezier morgen!